HST en Metropolis vormen SOA-strategie Microsoft

Rotzooi samenvoegen

De soa-strategie van Microsoft bestaat uit twee delen. Ten eerste de bijdrage aan het definiëren van standaarden die het makkelijker maken om gegevens uit te wisselen en ten tweede de ondersteuning om .Net de belangrijkste omgeving te maken voor de ontwikkeling en inzet van soa's.

Is gelijk aan...
De acht facetten die de analogie van Metropolis bevat:
  • Steden zijn gelijk aan 'it-omgevingen'. Dit zijn de geïsoleerde systemen die proberen om te gaan met de komst van de spoorlijn.
  • Fabrieken of gebouwen zijn gelijk aan de applicaties. De omslag van geïsoleerde systemen naar op componenten gebaseerde systemen.
  • Vervoer is gelijk aan communicatie. De impact van de spoorlijn is analoog aan die van internet.
  • Goederen zijn gelijk aan gestructureerde data. Deze veranderen met de komst van standaarden die erg verschillen van de manier waarop men gewend was te werken.
  • Samengestelde goederen zijn gelijk aan virtuele bedrijven. Zoals fietsen de uitkomst waren van de beste componenten, zo zullen bedrijfsprocessen de pijplijnen worden voor de beste dienstverleners.
  • Verkoop en distributie zijn gelijk aan bedrijfsprocessen. - Uit te wisselen metadata, zoals standaardmaten en ingrediëntenlijsten waarmee transformaties en composities mogelijk zijn.
  • Stedelijke infrastructuur is gelijk aan it infrastructuur. Als de stad groeit, vraagt de economische druk om de ontwikkeling van algemene diensten, zoals water, riolering en wegonderhoud.
  • Stadsbestuur is gelijk aan it-governance. Beiden voelen de druk om investeringen te verdelen tussen functionele groei en infrastructuur.
Pat Helland is platform architect bij Microsofts .Net Enterprise Architecture Team (Neat) en degene die binnen die divisie de langetermijn-strategie van het bedrijf in de gaten moet houden. De taak van Neat is om de strategie voor bedrijfsarchitecturen uit te denken. Een belangrijk aspect hierin is de trend richting soa's.
Twee termen die binnen zijn denkbeelden passen zijn HST (Hooking Shit Together) en Metropolis. Tegen Mary Jo Foley van Microsoft-watch legt hij uit: "HST is een grappige manier om te benadrukken dat b2b, b2c, b2e, EAI, etc meer gemeen hebben dan dat ze zich van elkaar onderscheiden. Ze voegen allemaal dingen samen en dat resulteert in vele uitdagingen. Veel van deze kwesties worden ondervangen door webdiensten, maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat we bij een industriebrede uitwisseling zijn tussen applicaties. HST is een groot onderdeel van de economische krachten die we vandaag kennen. Metropolis is een manier om mensen die krachten te laten begrijpen. Het helpt om uit te leggen waarom het zo belangrijk is om onafhankelijke applicaties (diensten) te hebben die communiceren via berichten (service oriented architecture). Het communiceren via berichten is 'Hooking Shit Together'."
 
Metropolis
Metropolis is Microsofts metafoor voor de evolutie van informatietechnologie naar de wereld van soa's. Helland trekt in een artikel in Microsoft Architect Journal de vergelijking tussen de evolutie van steden in de negentiende en twintigste eeuw en de ontwikkeling van 'it-omgevingen'. In beide gevallen is er sprake van de ontwikkeling in een geïsoleerde omgeving. Dit resulteert in veel verschillen in cultuur en hoe dingen worden gedaan. Halverwege de negentiende eeuw werden er in Amerika spoorlijnen aangelegd tussen verschillende steden. Daarmee werd het mogelijk om mensen en goederen heen en weer te verplaatsen. Door deze mogelijkheid was het mogelijk om dingen samen te laten werken door gebruik van standaarden en compatibiliteit.
In de it-wereld zien we een gelijksoortige ontwikkeling. Applicaties werden in eerste instantie in een geïsoleerde omgeving ontwikkeld en het was niet nodig dat deze met elkaar samen konden werken. Nu, mede door de komst van internet, de wereld groter is geworden, is ook de noodzaak voor applicaties om samen te werken en gegevens uit te wisselen, groter geworden. Toch is het nog steeds moeilijk om de data te laten werken tussen verschillende applicaties.
 
Onderdelen
Volgens Microsoft maakt alles deel uit van een soa-platform, van middleware tot beheerhulpmiddelen tot webdienstprotocollen. Zo verwacht het dat zowel de producten uit de Whidbey-lijn (volgende versie van Visual Studio), als uit Yukon (volgende versie van SQL-database) en Indigo (het communicatie-subsysteem uit de nieuwe Windowsversie Longhorn) de kern vormen van zijn soa-strategie. Een van de eerste producten is Whitehorse, een onderdeel van de nieuwste Visual Studio-suite die volgend jaar op de markt komt.
Samen met concurrenten IBM en BEA Systems is Microsoft bezig met standaardisatie. Zij hebben onder andere de Bpel-standaard (business process execution language) opgesteld.
Helland laat Microsoft-watch weten het eigen soa-aanbod beter te vinden dan dat van IBM of BEA Systems. "Ten eerste was en is de Biztalk Server leider in integratietechnologie. Daarnaast integreert de SQL Server 'Yukon' berichten en databases. Tot slot is Indigo de nieuwste technologie voor ontwikkeling, inzetten en beheer van diensten. We bieden de meest begrijpelijke technologie en de beste keus en zullen dat blijven doen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-29T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.