Managed hosting door True

Microsoft onthult Longhorn-onderdelen

Avalon, Win FS en Indigo verrijken opvolger van Windows

Microsoft gaf op de Professional Developers Conference 2003 in Los Angeles een kijkje in de keuken van zijn nieuwe platform Longhorn. Tijdens de presentatie onthulde chief architect Bill Gates het grafische subsystem Avalon, het dataopslagsysteem Win FS en de communicatie-technologie Indigo.

In Longhorn zit de opvolger van Win32, Win FX, dat is gebouwd op het .Net-raamwerk en moet zorgen voor continue compatibiliteit. Jim Allchin, group vice president, zegt af te willen van het 'rebooten'. "Een programma moet na het installeren van componenten in staat zijn om veranderingen door te voeren zonder dat het nodig is om de computer opnieuw te starten." De toekomstige Windows-versie is ook voorzien van een 'flight data recorder', waarmee alle acties en data bewaard worden, zodat problemen makkelijker te traceren zijn.
Avalon is het nieuwe grafische subsysteem in Longhorn. Het gebruikt één model (unified model) om Windows-applicaties, webapplicaties en multimedia weer te geven.
Win FS is de nieuwe generatie dataopslag. Microsoft claimt verbeterde manieren te hebben gevonden om gegevens te vinden, met elkaar in verband te brengen en naar aanleiding daarvan te ondernemen. Het slaat zowel gestructureerde als ongestructureerde data op. Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van vooraf gedefinieerde datastructuren in hun applicaties en kunnen deze uitbreiden om aan hun eisen te voldoen. Daarnaast is het mogelijk om zelf nieuwe structuren te ontwikkelen.
Indigo is volgens Microsoft een nieuwe manier om aaneengeschakelde systemen te bouwen. Deze worden opgebouw vanuit de webdienst-architectuur.
Tot slot onthulde Jim Allchin op de PDC 2003 het gebruik van de nieuwe 'markup' taal met de codenaam Xaml (Transaction Authority Markup Language) in Longhorn. Xaml is een initiatief van IBM, Sun, HP en Oracle. Het moet een onafhankelijke standaard worden die de coördinatie en het uitvoeren van online transacties waar meerdere partijen bij betrokken zijn in de uitdijende wereld van op XML-gebaseerde webdiensten mogelijk maakt.
Microsoft verwacht Longhorn in 2005 op de markt te kunnen brengen. Analisten zijn sceptischer en waarschuwen dat het wellicht al 2006 is voordat de opvolger van Windows XP het commerciële daglicht ziet.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-31T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.