Automatisch winkelen dankzij plastic chip

Onderzoekers van Philips hebben de eerste functionerende plastic chips voor identificatie-doeleinden gemaakt. Deze circuits zijn op afstand te lezen en met eenvoudige zeefdruktechnieken op verpakkingen aan te brengen - van een zak boerderijdrop tot een pak hagelslag.

Twee jaar geleden maakten onderzoekers van de groep Polymeren en Organische Chemie al kunststof elektronisch circuits op een glazen plaatje. Afgelopen juni fabriceerden ze de eerste plastic geheugenchip die 15 bits kon opslaan. Nu zijn ze er ook in geslaagd om geheel uit kunststof opgetrokken geheugenelementen, geleidende sporen en transistors in één elektronisch circuit te integreren. Dr Dago de Leeuw, onderzoeker van de groep Polymeren, zal de details van zijn bevindingen in december op de International Electronic Devices Meeting (Iedm) in Washington bekendmaken.
Zijn nieuwste polymeerchip bevat 45 transistors en is op vrijwel elke ondergrond aan te brengen. Bij Philips loopt nu een demonstratieproject waarbij passieve barcode-labels worden vervangen door actieve plastic chips. Met polymeer-circuits op antidiefstalstickers zijn goedkope radiofrequentie-labels gemaakt. Net als de antidiefstallabels in kledingzaken zouden levensmiddelenfabrikanten of supermarkten deze goedkope circuits op verpakkingen kunnen aanbrengen. Als het lukt om hogere integratiedichtheden te bereiken, kunnen plastic chips automatisch betalen mogelijk maken. Via radiogolven worden daarbij de prijs-informatie uit de plastic geheugens, en de klantgegevens vanaf de persoonsgebonden RF-chipkaart opgevraagd - zonder dat er een caissière aan te pas hoeft te komen. RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-24T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.