Fujitsu Siemens en Sun versterken Sparc

Processorplatform moet het opnemen tegen IA-64

Fujitsu Siemens en Sun Microsystems gaan samen de positie van de Sparc-processorarchitectuur versterken. Analisten zien hierin een teken dat de bedrijven zich opmaken voor de komst van Intels 64-bit architectuur (IA-64). De eerste IA-64 chip, Itanium (codenaam Merced), zou echter nog geen grote bedreiging zijn voor processorplatformen als de Sparc.

De twee computerleveranciers ontwikkelen nu een referentiemodel waardoor applicaties op de Sparc-systemen van beide fabrikanten moeten draaien. Fujitsu Siemens en Sun gebruiken namelijk verschillende, niet geheel compatibele implementaties van Suns Sparc-processor. Het besturingssysteem voor deze twee verwante serversoorten is Solaris. Die Unix-variant wordt nu ook aangepast.
Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat software-ontwikkelaars hun producten niet hoeven aan te passen om te draaien op hetzij Suns Ultrasparc, hetzij Fujitsu's eigen Sparc64. Het gaat hier met name om programmatuur die diep ingrijpt in het systeem door bijvoorbeeld gebruik te maken van meerdere processors die parallel gebruikt worden.

Nader tot elkaar

Dit project om de beide platformen nader tot elkaar te brengen, komt onder toezicht te staan van een gezamenlijke ontwikkelcommissie. Die groep bestaat uit top-ingenieurs van beide bedrijven en moet tegen het jaar 2001 een eerste specificatiedocument gereed hebben. Een tweede, verbeterde specificatie moet voor 2003 het licht zien.
De beslissing voor het compatibel maken van de twee Sparc-implementaties is volgens persberichten van beide bedrijven ingegeven door de vraag van klanten. Hisashige Ando, vice-directeur van Fujitsu's Technology Group, geeft echter toe dat ook de groeiende dreiging van rivaliserende 64-bit processorarchitecturen een rol speelt. Hij noemt hierbij niet specifiek Intels aanstaande IA-64. "Sun en Fujitsu moeten elkaar nu niet beconcurreren. We moeten samenwerken om software-ontwikkeling efficiënter te laten verlopen", aldus de topman.

Versterken

Analisten menen dat het initiatief voor deze samenwerking afkomstig is van Fujitsu Siemens, dat zijn Sparc-positie wil versterken vóór de komst van Intels eerste 64-bit processors. Een hogere mate van compatibiliteit met Suns platform is hierbij een duidelijk voordeel.
Ook Sun zou zijn processor-positie willen fortificeren. Intel maakt zich namelijk op om zoveel mogelijk Unix-varianten te laten draaien op zijn 64-bit platform. Ironisch genoeg behoort ook Suns Solaris tot de reeks besturingssystemen die functioneert op IA-64. De leverancier heeft zijn Unix-variant deze week aan de praat gekregen op een prototype van de Itanium-chip.

Geen brood

Ondertussen is de uitvoering van Solaris voor Intel-processoren een belangrijke medestander kwijtgeraakt. Fujitsu Siemens ziet namelijk voor de directe toekomst geen brood meer in de 32-bit Intel-architectuur. Het uitstel van de 64-bit generatie heeft hier ook aan bijgedragen. Tot op heden meldde het Duitse Siemens zijn klanten dat de toekomst lag in Solaris op Intel-chips.
Veel leveranciers van Risc-systemen bouwen hun eigen - relatief kostbare - processorontwikkeling af om op termijn over te stappen naar krachtige Intel-processoren. Gebruikers van Siemens' Reliant Unix op Mips-chips krijgen nu van het gefuseerde bedrijf te horen dat IA-64 pas in 2002 'bedrijfsrijp' zal zijn. Solaris op Sparc is nu de weg voorwaarts, in ieder geval voor nieuwe klanten. "Dit is geen stoplap, geen tijdelijke oplossing. Onze Sparc-serverreeks bl�jft", aldus Joseph Reger, vice-president strategische marketing bij Fujitsu Siemens.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker