Apple weer op winst na succesvol vierde kwartaal

Nederlandse versie Mac OS 8.5 komt begin november uit

Apple heeft voor het eerst sinds drie jaar een boekjaar winstgevend afgesloten. Vorig jaar leed Apple nog een verlies van bijna 300 miljoen gulden. Dit goede resultaat is mede te danken aan het vierde kwartaal waarin het computerbedrijf een winst boekte van 195 miljoen gulden. De omzet daalde in dit kwartaal echter met 3,6 procent tot 2,9 miljard gulden.

Ton van Garderen, directeur Apple Benelux, signaleert drie oorzaken voor deze discrepantie tussen winst en omzet. "We hadden eerst geen laaggeprijsd consumentenproduct. Verder hebben we in totaal voor 500 miljoen dollar aan producten afgestoten. En natuurlijk blijven de prijzen voor hardware, zoals processoren, dalen."
De goede verkoop van de iMac-computer is de drijvende kracht achter de positieve cijfers. In de eerste zes weken leverde Apple 278.000 van deze computers af, waarmee de iMac de best verkopende Macintosh uit de historie is. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40 procent van de mensen die een iMac nemen, nieuwe klanten van Apple zijn. Bijna 30 procent van de kopers bestaat uit mensen die voor het eerst een computer aanschaffen. Ruim 13 procent van de iMac-gebruikers heeft de overstap van een Wintel-PC naar een Macintosh-computer gemaakt.

Verdere plannen

"Apple heeft te lang geen product gehad voor de consumentenmarkt. Dat herstellen we nu met de iMac en vóór de zomer met een lichte, goedkope Powerbook", aldus Van Garderen. Eventuele verdere consumentenplannen, zoals het NC-project Columbus, zijn hem niet bekend. Overigens duiken in de Verenigde Staten rapporten op waaruit zou blijken dat Apple nog steeds marktaandeel verliest in de onderwijswereld. Van Garderen laat zich hierdoor niet uit het veld slaan: "Je moet je wel realiseren dat we nog steeds 50 tot 60 procent van die markt in handen hebben. En ik denk dat de iMac ook daar een grote rol gaat spelen."
In Nederland realiseerde de firma in het vierde kwartaal dezelfde omzet als in de laatste drie maanden van 1997. Over het totale jaar steeg de omzet met 5 procent in guldens en 12 procent in het aantal verkochte systemen. De totale margeverbetering in het vierde kwartaal bedraagt 57 procent. Nederland neemt hiermee in Europa de tweede plaats in. Verder bracht Apple deze week Mac OS 8.8 op de markt, de nieuwste versie van het Macintosh-besturingssysteem. De Nederlandse opwaardering verschijnt de eerste helft van november.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.