IBM ontwikkelt zelf 64-bits Power-chip

IBM onthulde vorige week de Power3, een op eigen houtje ontwikkelde 64-bits processor die de Power PC 630 belichaamt. De chip heeft een andere naam omdat het functies van IBM's krachtige Power2-architectuur in zich draagt.

In deze nieuwe Power PC-chip heeft het bedrijf de functionaliteit van zijn Power2 in afgeslankte vorm verwerkt. Bij de ontwikkeling en fabricage van deze processor is Motorola niet betrokken. Volgens IBM heeft de nu onthulde Power3 dezelfde schaalbaarheid en breedbandigheid als de oorspronkelijke Power2. Bovendien draait de nieuwe processor applicaties van beide platformen, aldus de fabrikant.
De chip wordt later dit jaar gefabriceerd middels IBM's nieuwe 0,20 micron kopertechnologie. Naar verwachting zal dit proces de snelheid van de processor opkrikken naar 500 MHz. In de loop van 1998 verschijnt de Power3 in ondermeer zware RS/6000-desktops en servers. De Power2-instructieset voor zware computers begon al tegen het einde van zijn levenscyclus aan te lopen. IBM lijkt met de naam Power3 de indruk te willen wekken dat de Power-architectuur nog niet de laatste adem heeft uitgeblazen. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.