Aanvullingen moeten Pentium voorthelpen

Intel legt nadruk op cachegeheugen en bussnelheid

Intel zet aanvullende technologieën in om zijn processoren voort te helpen in afwachting van chips met dubbele kernen. Dit omvat meer cachegeheugen, een snellere geheugenbus én geavanceerde mogelijkheden als chip-virtualisatie en hardwarematige beveiliging.

Financieel
Intel heeft in zijn derde kwartaal financieel relatief wat minder gepresteerd. De omzet is uitgekomen op 8,5 miljard dollar (8,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar). Analisten hadden 8,7 miljard tot 9 miljard verwacht. De bruto winstmarge bedroeg 55,7 procent, terwijl de operationele winst 2,4 miljard (3 procent gestegen) was en de nettowinst 1,9 miljard (15 procent gestegen). De processorproducent kampt met overtollige voorraden door een mindere pc-verkoop dan was voorspeld, geeft financieel directeur Andy Bryant toe.
Chip-virtualisatie (VT) is in de mainframe- en serverwereld bekend als processorpartitionering. Hardwarematige beveiliging (codenaam Legrand) is een vorm van digitaal rechtenbeheer (drm). Deze aanvullende technologieën zijn al in mei aangekondigd. Intel onthulde toen ook zijn nieuwe nummeringssysteem voor het onderscheid tussen de diverse processoren.

In ontwikkeling

De aanvullende technologieën moeten het gat overbruggen tot de komst van Intels processoren met dubbele kern. De chipproducent onthulde zijn plannen daarvoor in ook mei dit jaar, tegelijk met het schrappen van nieuwe enkelkern processoren: Pentium 4-opvolger Tejas en Xeon-nazaat codenaam Jayhawk.
Het bedrijf benadrukt dat het zijn technologie voor dubbele kern al enkele jaren in ontwikkeling heeft. Sceptici twijfelen hieraan, maar feit is dat Intel zijn AMD-compatibele 64-bit extensies al lange tijd in huis had (onder de codenaam Yamhill). Die extensies zijn in februari aangekondigd en in juli verschenen in Intels Xeon-processoren. Deze technologie daalt later af naar desktop- en laptopchips.

Computerontwerp

AMD heeft zijn 64-bit uitbreiding van het 32-bit x86-platform al breed ingevoerd: van server tot laptop. Het brengt zijn technologie voor dubbele kern midden 2005 eerst uit voor zijn werkstation- en serverprocessor Opteron.
Volgens de producent haalt een Opteron met dubbele kern een prestatiewinst van 30 tot 55 procent ten opzichte van een enkelkern-exemplaar op dezelfde snelheid. Daarbij heeft de dubbelkern-uitvoering een gelijke omvang én hitte-afgifte. Computerontwerpen hoeven dus niet aangepast te worden. Het was al bekend dat de dubbele kern pin-compatibel is met de huidige Opteron-processorvoet.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.