Intel verlangt naar dubbele kern

Intel wil eerder dan gepland overgaan op processoren met dubbele kernen. De chipproducent schrapte eind vorige week de geplande - en reeds uitgestelde - 4 GHz-uitvoering van zijn Pentium 4.

Die snellere uitvoering van de huidige Pentium-processor vervalt ten gunste van toekomstige chips met dubbele verwerkingskern. Die processoren moeten volgens planning midden 2005 verschijnen in twee lijnen: voor desktops en laptops. Later volgt de dubbelkern Xeon voor werkstation en server. Intel geeft echter niet aan of het schrappen van de 4 GHz-Pentium dient om die datum te halen dan wel naar voren te trekken.

Prescott

De geschrapte processor is gebaseerd op de relatief jonge Prescott-kern. Dat ontwerp is vorig jaar aangekondigd, maar na enig uitstel begin dit jaar verschenen op kloksnelheden vanaf 2,8 GHz. Aanvankelijk was de verwachting dat deze nieuwe processoren op 3,4 GHz zouden beginnen.
Eind juli dit jaar werd bekend dat Intel moeite had met de productie van 3,6 GHz-chips; die waren slechts mondjesmaat verkrijgbaar. De producent besloot toen de lancering van het 4 GHz-model uit te stellen van de oorspronkelijke datum vóór het Kerstseizoen naar begin 2005. Dit plan is nu geheel van de baan.
De Pentium 4-processoren krijgen in afwachting van de opvolgers met dubbele kern een groter cachegeheugen (2 MB in plaats van het huidige 1 MB) en een snellere geheugenbus. Daarnaast komt Intel nog wel met een 3,8 GHz-uitvoering.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.