Serverfabrikanten proberen markt bij te houden

Sun Microsystems loopt voorop met forse groei

De financiële prestaties van de grote serverfabrikanten loopt nogal uiteen, terwijl de markt wel groeit. Sun Microsystems wist vorige week boven de voorspellingen van Wall Street-analisten uit te komen. IBM moest de week ervoor genoegen nemen met een winst naar verwachting en een licht gestegen omzet. Hewlett-Packard (HP) en Compaq gaan uit van groei, maar blijven in lijn met de verwachtingen.

Serverleverancier Sun kan zich verheugen in het veroveren van terrein in de groeiende markt voor zware systemen. Vorige week bracht het bedrijf de resultaten voor zijn eerste kwartaal van het fiscale jaar naar buiten. Zowel omzet als winst stegen fors, aanzienlijk meer dan bij concurrenten IBM, HP en Compaq. Deze groei is ingegeven door de gestegen verkoop van servers, aan zowel traditionele bedrijven als nieuwe Internet-ondernemingen.
Concurrent IBM komt relatief slecht uit de verf. De omzetgroei van dat bedrijf was de helft van wat Wall Street-analisten hadden verwacht, terwijl de winst precies overeenkwam met de voorspellingen. Dit kon het tij echter niet keren; de aandelenkoers van de computerreus maakte na de bekendmaking van deze cijfers een buiteling van bijna 20 procent.
IBM wijt de tegenvallende financiën aan componententekorten - waardoor het niet aan de grote vraag naar met name chips kan voldoen - en aan een moeizame verkoop van software. De resultaten van het bedrijf zijn al drie kwartalen onder de maat. Begin dit jaar stelde IBM dat de dip van de overgang naar het jaar 2000 langer duurde dan oorspronkelijk was voorspeld. Voor het einde van dit jaar moest de opleving komen. Die blijft vooralsnog uit.

Dankzij servers

De verkoop van hardware, waaronder servers, lag het afgelopen kwartaal met 4,2 procent boven het behaalde bedrijfsgemiddelde van 3 procent. De omzet uit die activiteit kwam uit op 9,5 miljard dollar, wat voornamelijk was te danken aan de verkoop van mobiele computers, Unix-servers en schijf-opslagsystemen.
De divisie voor bedrijfskritische computersystemen zag de omzet namelijk met 7 procent dalen naar 2,4 miljard dollar. Één van de oorzaken hiervoor is de langverwachte komst van de nieuwe generatie S/390-mainframes, codenaam Freeway. Klanten stelden aankopen uit; in afwachting van hetzij die 64-bit machines, hetzij het afprijzen van de huidige modellen.
Het toch nog gunstige deel-resultaat van de hardware-activiteiten is dan ook grotendeels te danken aan de herstellende PC-divisie en chipproductie-afdeling. Die laatstgenoemde tak kampt echter weer met een wereldwijd gebrek aan componenten. De vorige week onthulde kapitaalinjectie van 5 miljard dollar in halfgeleiderproductie voor de komende jaren moet dit probleem oplossen.

Consulting

Analisten van onderzoeksbureau Gartner Group oordelen dat IBM zijn heil voor de langere termijn moet zoeken in software en dienstverlening. Die activiteiten zorgden voor IBM's herstel in de jaren negentig, maar zouden nu toe zijn aan een herziening. Gartner redeneert dat de markt voor dienstverlening zo onderhand is verzadigd en dat IBM dus moet uitbreiden om ook bedrijfsconsulting te bieden.
Serverconcurrent Hewlett-Packard is die koers reeds ingeslagen en wil consultancy-specialist Price Waterhouse Coopers opslokken. HP-president Carly Fiorina liet vorige week weten veel te verwachten van deze overstap. Daarnaast investeert het bedrijf 500 miljoen tot 1 miljard dollar in de uitbouw van de software-activiteiten.
Toch moet ook de verkoop van Windows 2000- en Unix-servers veel bijdragen aan toekomstige groeicijfers. Fiorina erkent dat HP ten tijde van haar aantreden was verdeeld in gescheiden segmenten, maar zegt dat nu weggewerkt te hebben. Hierdoor is de recentelijk onthulde nieuwe Unix-server, codenaam Superdome, een serieuze concurrent in die markt, aldus de topvrouw.
HP ligt naar eigen zeggen dan ook op koers voor het realiseren van de beloofde 15 procent omzetgroei voor het vierde kwartaal. De financiële resultaten voor die periode worden op 31 oktober onthuld. Het vorige kwartaal, dat op 31 juli eindigde, leverde een groei van 13 procent op.

Herstel

Digital-moeder Compaq onthulde eind vorige week (21 oktober) zijn resultaten voor het derde kwartaal van dit jaar. President Michael Capellas liet vantevoren weten een omzetgroei boven de 10 procent te halen. Ook de cijfers van deze computerfabrikant zijn beïnvloed door nieuwe modellen servers. Compaq begon in de eerste helft van dit jaar aan zijn herstel, wat in het tweede kwartaal een bescheiden groei van 8 procent opleverde.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.