Semi-64-bit

AMD heeft nog veel werk voor de boeg om zijn plannen voor 64-bit processors realiteit te maken. De chipsproducent wil namelijk 64-bit extensies toevoegen aan zijn 32-bit chiparchitectuur. Dit is niet compatibel met Intels route naar 64-bit. Vorige week liet Microsoft weten voorlopig geen Windows-uitvoering te ontwikkelen voor AMD's semi-64-bit-platform.

De softwareleverancier maakte dit bekend op een ontwikkelaarsbijeenkomst over de opvolger van Windows 2000, codenaam Whistler. Dit besturingssysteem moet rond het midden van volgend jaar op de markt verschijnen. Berichten doen de ronde dat de maand augustus het interne doel is van Microsoft.
Het bedrijf werkt naast de werkstation- en serveruitvoeringen van Whistler ook aan een consumentenversie én een 64-bit uitvoering. Die laatstgenoemde is gericht op Intels 64-bit platform, IA-64. De verwachting is echter dat het zogenoemde 'Win64' meer een testproject is aangezien er nog geen markt - en dus omzet - in zicht is. Analisten voorspellen dat het gebruik van systemen met 64-bit Intel-processors maar langzaam op gang zal komen.

Test, test

De trage opmars van IA-64 is onder meer te wijten aan het feit dat Intel rijkelijk laat is met zijn eerste 64-bit processor Itanium, voorheen codenaam Merced. De chipproducent vermindert al geruime tijd de nadruk op die chip, wat de indruk versterkt dat Itanium niet meer zal zijn dan een testprocessor.
Serverfabrikanten en software-ontwikkelaars kunnen ermee aan de slag om hun producten af te stemmen op Intels 64-bit platform én om zich gereed te maken voor Itanium-opvolger McKinley. Die tweede 64-bit chip van Intel verschijnt in de tweede helft van volgend jaar.

Afwijkend

Het gevaar voor AMD's 64-bit ambities schuilt niet alleen in de concrete concurrentie van Intel, maar juist in de afwijkende route die het heeft gekozen. Terwijl de Pentium-producent voortaan twee verschillende processorreeksen wil voeren, wil AMD zijn 32-bit chipreeks juist uitbreiden met 64-bit functionaliteit. Toekomstige Athlon-processors moeten dan herkennen met wat voor software zij te maken hebben.
Programmatuur die gebruik wil maken van AMD's zogeheten x86-64 dient dus extra instructies daarvoor te hebben. Intel is al ruim vier jaar bezig software-ontwikkelaars over de streep te krijgen hun producten aan te passen dan wel geheel om te gooien voor zijn geheel-64-bit platform, dat reguliere 32-bit software draait middels een geavanceerde vorm van emulatie.
AMD maakte een jaar geleden pas voor het eerst gewag van zijn plannen voor een 64-bit chiparchitectuur, codenaam Hammer. Begin deze maand bracht het bedrijf een op Linux-gebaseerde software-simulator uit voor zijn toekomstige hybride processors. Daarmee kunnen programmeurs alvast producten voor x86-64 uitproberen en verbeteren.
Vooralsnog heeft AMD echter alleen steun van Linux-ontwikkelaars, waaronder distributeurs Red Hat en Suse. Het is die softwareleveranciers er namelijk alles aan gelegen om een zo breed mogelijk bereik te hebben. AMD heeft juist de steun van grote, traditionele spelers als Microsoft, Oracle en IBM nodig om zijn toekomstige Hammer-chips tot levensvatbaar, niet-compatibel alternatief voor IA-64 te maken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.