Arm verder in zee met Intel

Intel heeft een licentie-overeenkomst gesloten met de Britse chipfabrikant Arm voor het gebruik van diens Arm-architectuur. De chipreus had al enkele rechten voor ingebedde chips op basis van dat platform, maar ontbeerde nog toegang tot toekomstige generaties.

Desondanks gaf Intel in maart dit jaar alvast details vrij over een 'aanstaande' Strongarm-chip die een maximale kloksnelheid van 600 MHz moet neerzetten. Het bedrijf heeft nu echter pas officieel toestemming om Arms technologie aan te wenden voor het ontwikkelen van een dergelijk product.
Arm deelt nu zijn huidige chip-ontwerpen én toekomstige uitvoeringen, zoals de Arm 5TE. Intels Strongarm zal gebaseerd zijn op de 5TE en aanvankelijk draaien op 60 tot 175 MHz met een zeer laag stroomverbruik. Processorkernen die nu nog in ontwikkeling zijn, zullen 300 MHz halen. Uiteindelijk zal de Strongarm pieken op 600 MHz.
Intel kreeg de Strongarm-technologie in handen als gevolg van de schikking die het trof met Digital Equipment (DEC, tegenwoordig onderdeel van Compaq). Dat bedrijf klaagde Intel aan voor inbreuk op zijn patenten voor chiptechnologie. Die zaak werd in de minne geschikt door een grote productie-overeenkomst die de toekomst van Digitals processorplatform Alpha moest veiligstellen. Strongarm liftte mee op die overeenkomst  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker