Optische opslagtechnologie doet grote stap vooruit

Het Amerikaanse bedrijf C3D heeft een technologie ontwikkeld waarmee 140 gigabyte (GB) is op te slaan op een CD-achtige optische schijf. Dezelfde opslagmethode is ook te gebruiken om een opslagkaart te maken met een capaciteit van 10 GB.

Beide opslagmedia zijn alleen te lezen en niet te beschrijven of herschrijven. De gepatenteerde technologie van C3D maakt gebruik van de eigenschappen van fluorescerend incoherent licht om maximaal tien informatielagen bovenop elkaar in één schijf te verwerken. De tien lagen zijn ook gelijktijdig te lezen. Dat is aanzienlijk meer dan de huidige optische opslagtechnieken. Zo kan een DVD (digital versatile disk) maximaal 17 GB opslaan door aan beide zijden twee lagen te gebruiken.

Compatibel

C3D heeft volledig functionele prototypes gemaakt van zowel de schijf als de kaart en deze vorige week gepresenteerd. De zogenoemde Fluorescent Multi-layer Disk-stations (FMD-stations) zijn ook compatibel met oudere opslagformaten, zoals CD, CD-R en DVD. Toekomstige tweede- en derde generaties van FMD moeten meer dan 1 terabyte (1000 gigabyte) kunnen opslaan.
Het bedrijf zoekt nu partners om de technologie verder te ontwikkelen. Dit moet binnen de komende twaalf maanden leiden tot de beschikbaarheid van commerciële producten. Begonnen wordt met een tienlaags FMD-rom (140 GB), een twintiglaags FMD-kaart (10 GB) en een tienlaags FMD-worm (write once, read many) in de vorm van een chipkaart (1 GB).  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.