Apple herroept omstreden prijsbeslissing G4-chips

Problemen met Motorola-processor doen stof opwaaien

Apple heeft de omstreden prijshandhaving voor zijn trager afgestelde Power Mac G4-systemen herroepen. Ook het schrappen van alle bestellingen voor die nieuwe machines is gedeeltelijk teruggedraaid.

Vorige week bleek dat de Macintosh-fabrikant alle orders voor die nieuwe machines liet vervallen. Dit wegens problemen met de Power-PC G4-processor. Apple stelt dat leverancier Motorola niet genoeg van die chips levert. De recent aan het licht gekomen ontwerpfout in deze processor, die databeschadigingen in het cache-geheugen veroorzaakt bij kloksnelheden vanaf 500 MHz, vormt echter een bijkomende reden. Fabrikant Motorola komt pas in december met een oplossing voor dit probleem.

Lager klokken

Apple besloot zijn drie Power Mac G4-modellen 50 MHz lager in te stellen. Hierdoor was er geen 500 MHz-topmodel en ineens een 'nieuw' 350 MHz-instapmodel. Deze machines droegen echter nog wel de prijskaartjes van de oorspronkelijke, snellere machines. Dit leidde tot felle reacties van Macintosh-aanhangers. De Macintosh-fabrikant stelt echter dat het de prijzen van de snellere modellen wilde handhaven vanwege de stijgende prijzen voor geheugenchips.
Daarnaast schrapte Apple alle bestellingen voor G4-machines in de Verenigde Staten, simpelweg doordat de bestelde computers niet meer als zodanig in de productlijn bestonden. Ook die beslissing deed veel stof opwaaien en heeft het niet gehaald. Alle orders die zijn ingediend vóór 13 oktober worden nog wel gehonoreerd. Alle bestellingen van na die datum moeten opnieuw worden ingediend.

Keuze

Klanten die voor de dertiende een 500 MHz-topmodel hebben besteld, krijgen het 450 MHz-model voor de oorspronkelijke prijs. Of zij kunnen kiezen voor alle extra's van het 500 MHz-model dat dan echter is uitgerust met een 450 MHz-processor. Indien die laatste optie wordt gekozen, krijgen klanten korting voor het processorverschil, alsof zij een op maat gemaakte machine hadden besteld.
Motorola erkent dat het tot op heden niet kon voldoen aan de vraag van Apple, maar voegt daar aan toe binnen enkele weken weer op schema te liggen. Woordvoerders van het bedrijf ontkennen met klem de berichten dat de onderproductie nog enkele maanden zou aanhouden. Toch heeft Apple de productiekracht van PowerPC-alliantielid IBM aangetrokken. Dat bedrijf zal vanaf begin volgend jaar Mac-systemen voorzien van G4-chips, mét Motorola's instructieset-extensies voor multimedia (Altivec).

Dichten

Deze productie-overeenkomst lijkt ook de dreigende PowerPC-kloof tussen IBM en Motorola te dichten. Die twee bedrijven maken elk eigen chips op basis van de gezamenlijk met Apple ontwikkelde processorarchitectuur. De Macintosh-fabrikant komt dus in het eerste kwartaal van volgend jaar met de aanvankelijk beloofde reeks Power Mac G4-modellen (400, 450 en 500 MHz).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.