Eerste bèta Rhapsody ziet het daglicht

Apple stapt in fases over naar revolutionair besturingssysteem

Apple Computer verspreidde deze week de eerste bètaversie van Rhapsody, zijn volgende generatie besturingssysteem. De computerfirma heeft besloten om de software niet direct uit te brengen. "In plaats daarvan kiezen we voor een geleidelijke overgang naar de opvolger van het Mac OS", verklaarde interim-directeur Steve Jobs vorige week.

Deze beslissing staat haaks op de visie van ex-topman Gilbert Amelio die het besturingssysteem juist zo snel mogelijk op de markt wilde zetten. Jobs is echter vastbesloten: "Het is absurd om te denken dat we 7 miljard dollar gaan incasseren voor Mac OS 8 om volgend jaar al naar Rhapsody over te stappen."
Ondanks deze uitspraak verschijnt er in 1998 toch een eerste versie van Rhapsody. Deze is bedoeld voor servers en zal gevolgd worden door een uitbreiding naar desktopmachines. Zo hoopt Jobs de strategie te imiteren die Microsoft hanteert voor Windows NT. Dat besturingssysteem is de afgelopen vier jaar 'afgeslankt' en draait nu op zware desktopcomputers.

Bèta moet aansporen

Begin deze week is een voorproefje van de Rhapsody-servervariant gedistribueerd onder meer dan 10.000 software-ontwikkelaars over de hele wereld. Deze eerste Developer Release (DR1) moet programmeurs aansporen om nu al applicaties voor het nieuwe systeem te gaan schrijven.
Het besturingssysteem is gebundeld met veertien programma's die zijn ontwikkeld door bedrijven die enkele maanden geleden een nog prillere versie van Rhapsody in handen kregen.

Incompleet

Het nu gedistribueerde Rhapsody is overigens incompleet; het bevat alleen de zogenoemde Yellow Box. Dit is een ontkoppelbaar onderdeel van het object-georiënteerde besturingssysteem dat bestemd is voor de PowerPC-processor. Rhapsody bestaat namelijk uit een Yellow Box, met de nieuwste snufjes voor diverse platformen, en een Blue Box, waarin Mac OS is opgenomen.
Apple houdt dit laatste onderdeel voorlopig binnenshuis. "Wij willen dat gebruikers eerst applicaties voor de Yellow Box ontwikkelen en niet alleen de compatibiliteit van de Blue Box testen", zo verklaarde Peter Graffagnino, hoofd van de Yellow Box-ontwikkelaarsgroep.
De Yellow Box voor het Intel-platform komt deze maand nog uit, verzekert Graffagnino. Hij erkent dat veel ontwikkelaars niet tevreden zullen zijn met het gewijzigde tempo van Rhapsody. "Dit besturingssysteem is nu eenmaal een meerjarenplan", weerlegt hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.