Ericsson kruipt verder op schoot bij Compaq

Telecombedrijf Ericsson haalt de banden met Compaq steeds dichter aan. Vorige week maakten de twee bedrijven bekend samen nieuwe schakelaars (switches) te ontwikkelen voor de infrastructuur van toekomstige netwerken voor draadloze en 'vaste' telefonie. Dit volgt op een eerdere overeenkomst voor het uitbesteden van het beheer van desktopsystemen.

De nieuwe samenwerking houdt in dat Ericsson de komende vier jaar hardware, software en diensten bij Compaq betrekt ter waarde van 500 miljoen tot wel 1 miljard dollar. De exacte waarde is afhankelijk van de groei van de telecommarkt en de daaraan verbonden uitbreidingsdrang van Ericsson.

Standaardisatie

De toekomstige schakelaars zijn in wezen ingebedde, taakspecifieke servers op basis van Compaqs Alpha-processor en Unix-variant Tru64. Tot op heden gebruiken telecombedrijven grotendeels bedrijfseigen technologie voor hun schakelaars. De overige apparatuur in netwerkinfrastructuren bestaat gebruikelijk uit aangepaste Unix-systemen.
Ericsson stapt als één van de eerste telecomleveranciers over naar standaardapparatuur. De voordelen daarvan zijn de relatief lage prijs én de snellere verkrijgbaarheid. Het Zweedse telecombedrijf zegt deze stap naar standaardisatie te zetten vanwege de snelle uitbreiding van de telecommarkt.

Eerder

Deze overeenkomst voor servers en infrastructuur is voorafgegaan door een eerdere toenadering tussen Ericsson en Compaq. Eind juni bleek al dat de twee bedrijven een relatie aangaan voor het uitbesteden van Ericssons desktopbeheer voor West-Europa.
Het betreft hier het beheer van 25.000 werkplekken in zestien landen, die voor het einde van dit jaar uit handen van het telecombedrijf moet zijn. De twee ontkenden toen nog dat deze overeenkomst al rond zou zijn en beweerden dat er nog andere IT-leveranciers bij betrokken waren.
De Ericsson-vestigingen in Scandinavië zijn echter al overgeschakeld op werkplekbeheer door Compaq. Een uitbreiding van deze overeenkomst voor de rest van Europa zou al rond zijn, maar nog formele goedkeuring vereisen door de diverse landenvestigingen. Verder staat eenzelfde uitbestedingsovereenkomst op stapel voor de Verenigde Staten en Azië. Ook hier is Compaq in beeld als kandidaat.
Het Zweedse telecombedrijf zegt bovendien al maanden dat het streeft naar standaardisatie en uniformiteit van de eigen automatisering. Daarbij vertrouwt het bedrijf bij voorkeur op wereldwijde partners en dienstverleners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.