Ook Sun wil mobiel

Sun Microsystems heeft voor zijn 'Java mobiele telefonie'-divisie samenwerkingsverbanden gesloten met Sony en Motorola. De drie partners gaan draadloze telefoons ontwikkelen die gebruik maken van Suns Java-platform.

Enkele weken terug kondigde Sun al eenzelfde overeenkomst aan met het consortium voor mobiele communicatie Symbian, bestaande uit onder andere Ericsson, Nokia, Philips, Psion en Motorola. De Symbian-leden produceren ongeveer de helft van alle huidige mobiele telefoontoestellen. In de eerste helft van 2000 komt de Symbian Smartphone uit die Java gebruikt.
Motorola maakt een Java-gsm met de naam Timeport P1088. Middels deze 'smartphone' kunnen bedrijven diensten en informatie bieden aan gebruikers. Te denken valt aan draadloos online-bankieren en mobiele aandelenhandel. De Timeport komt in het eerste kwartaal van volgend jaar op de markt.
Sony demonstreert op de Telecom 99-beurs alvast een prototype van zijn 'smartphone' Cmd-cd5. Dat toestel draait al online-applicaties van de Credit Suisse-bank. Sun en Sony willen die dienst uitbouwen tot een compleet informatieleveringssysteem voor het gsm-netwerk. Het gebruik van Java moet ervoor zorgen dat gsm-toestellen ongeacht de fabrikant gebruik kunnen maken van dergelijke diensten.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-22T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.