Certificaten voor Carrier Ethernet

Na focus op systemen nu dienstverleners aan de beurt

Dit artikel delen:

Het Metro Ethernet Forum (MEF) begint het eerste kwartaal 2006 met een certificeringsprogramma voor telecombedrijven die Ethernet-diensten leveren. MEF-adviseur Bob Metcalfe heeft dit aangekondigd.

Flinke groei
Carrier Ethernet is van start gegaan met een verbluffende snelheid, vindt Nan Chen, president van het MEF. "Volgens onderzoeksbureaus als IDC komt de omzet die telecombedrijven halen uit het aanbieden van Ethernet-diensten tegen het jaar 2007 uit op 19 miljard dollar."
Infonetics Research heeft onlangs becijferd dat naar verwachting voor 3,8 miljard dollar aan Metro Ethernet-apparatuur zal worden verkocht. Deze analisten verwachten een groei naar 7,6 miljard in 2008.
Een Metropolitan Area Network (MAN) bestrijkt gewoonlijk een gebied ter grootte van een metropool als Londen. Meer en meer is Ethernet het communicatieprotocol voor dergelijke grote netwerken. Ethernet is gegroeid van 10 Mb naar (over glasvezel) zelfs 10 Gb met een radius van 2 km tot 2000 km. Het karakter van Ethernet is werkelijke multipoint-communicatie, terwijl dat bij ATM en Frame Relay niet het geval is (die zijn point-to-point). Ethernet is te gebruiken als een technologie voor breedbandtoegang op een laag 2 of laag 3 VPN, en voor internetdiensten.
ATM en Frame Relay zijn lastig te configureren als meerdere toegangspunten nodig zijn. Ze zijn bovendien veel duurder dan het zo veelzijdige Ethernet. Vandaar dat telecombedrijven al langer met een schuin oog naar Ethernet kijken als transportmiddel. Je kunt er namelijk heel makkelijk spraak en video mee combineren, waardoor ze nieuwe diensten kunnen aanbieden.
In de eerste fase, die april dit jaar begon, heeft het MEF een certificatieprogramma opgezet voor de hardware. Sindsdien is van 39 systemen vastgesteld dat ze voldoen aan de eisen van het MEF aan Carrier Ethernet-dienstverlening.
Nu zijn de dienstverleners zelf aan de beurt, zei Metcalfe, uitvinder van Ethernet en adviseur van het MEF. Het programma is vooral bedoeld voor ondernemingen die voor hun MAN een telecomaanbieder zoeken die het verkeer (deels) afwikkelt via het goedkopere Ethernet.
MEF-president Nan Chen zegt al positieve reacties te hebben gehad van bedrijven als AT&T, T-Systems en Verizon.
Organisaties willen al hun geografisch verspreide bedrijfsonderdelen aan elkaar koppelen (liefst onder centraal beheer) op een betaalbare, schaalbare en betrouwbare manier. Het certificeringsprogramma van MEF helpt de keuze van de aanbieder te bepalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-21T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.