Apple moet nog rimpels in Mac OS 9 gladstrijken

De nieuwe versie van het Macintosh-besturingssysteem wordt nog geplaagd door compatibiliteitsproblemen. Enkele veelgebruikte applicaties draaien niet goed op het vorige week onthulde platform.

Het gaat hier onder meer om Adobe Type Manager (Atm), Adobe Type Reunion (Atr) en de Stuffit-compressiesoftware van Aladdin Systems. Ook een oudere versie (4.0.4) van de bekende Norton Utilities van Symantec heeft problemen met Mac OS 9, dat vanaf 23 oktober verkrijgbaar moet zijn.

Voorkomen

Aladdin en Symantec hebben de incompatibiliteit met Mac OS 9 inmiddels bevestigd. Adobe geeft echter geen commentaar op producten die nog niet op de markt zijn, zoals Mac OS 9. De drie genoemde leveranciers doen vanzelfsprekend hun best om eventuele softwareconflicten te voorkomen. Aladdin stelt zelfs dat verbeterde, compatibele uitvoeringen van zijn applicaties aanwezig zijn op de installatie-cd van het besturingssysteem.
De oorzaak van deze dreigende incompatibiliteit is echter niet duidelijk. Sommige ontwikkelaars wijzen beschuldigend naar Apple, dat een bepaalde api (application program interface) op de valreep zou hebben verwijderd uit het Mac OS. Een andere theorie is dat ontwikkelaars gebruik hebben gemaakt van een interne systeemprocedure waarvan Apple al lang geleden heeft gemeld dat het die zou wijzigen.

Lapmiddelen

De meeste analisten verwachten dat Apple deze rimpels zal gladstrijken voordat de software uitkomt. Een enkeling meent dat het bedrijf op korte termijn een aantal lapmiddelen zal uitbrengen voor het Mac OS. Die programmatuur bevat vooral vernieuwingen op het gebied van Internet-functionaliteit. De belangrijkste daarvan is de tweede versie van de zoekmachine Sherlock. Deze verbeterde uitvoering biedt zoekmogelijkheden voor onder andere bestanden, mensen, producten en prijzen op Internet en eigen netwerken.
Verder kunnen verschillende mensen nu middels een eigen systeemprofiel gebruik maken van één enkele Macintosh-computer. Ook aan systeembeheerders is gedacht; Mac OS 9 kan meerdere gebruikersidentiteiten beheren en heeft met Auto Updating de mogelijkheid zichzelf te voorzien van nieuwe software en lapmiddelen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.