IBM smeedt PC-divisies weer om tot één groep

Ontslagen lopen op tot 10 procent van personeelsbestand

IBM herziet zijn PC-groep en zal daarbij maximaal 1000 werknemers ontslaan. Het bedrijf voegt de ooit gescheiden takken voor consumenten- en bedrijfs-PC's weer samen.

Deze operatie zal 5 tot 10 procent van de 10.000 werknemers hun baan kosten. Het merendeel van de ontslagen zal vallen bij de marketing-afdelingen van de twee PC-subdivisies. IBM houdt de mogelijkheid open deze mensen elders binnen het concern onder te brengen. Europa ontsnapt voorlopig aan deze herstructurering en heeft naar verluidt nauwelijks overlap tussen de twee PC-takken.

Verlies

Dit blijkt uit een intern memo dat vice-president Dave Thomas heeft verstuurd aan het personeel van de Personal Systems Group. Die IBM-divisie leed vorig jaar een fors verlies (992 miljoen dollar, ofwel 2 miljard gulden), maar had het ook in 1997 al moeilijk (161 miljoen dollar in de min, ofwel 334 miljoen gulden). Ook de omzet uit PC's heeft in 1998 een flinke klap gehad; die daalde met 11 procent naar 12,8 miljard dollar (26,5 miljard gulden). Overigens verkoopt IBM wel, net als de meeste andere PC-fabrikanten, elk jaar meer machines.

Overlap

De computerreus onderneemt nu een poging de PC-activiteiten weer winstgevend te maken. IBM wil die activiteiten stroomlijnen en fuseert dus de twee vertakkingen binnen zijn PC-groep. Op dit moment hebben beide subdivisies de beschikking over eigen productiecapaciteit, eigen verkoopafdelingen, eigen marketeers en eigen ondersteuningscentra.
Verder overweegt IBM zich terug te trekken uit enkele grote winkelketens en wederverkopers. De verkoop van PC's aan consumenten zou zich dan meer moeten voltrekken via Internet. Daarvoor moet de onderneming nog wel de nodige reorganisaties doorvoeren.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.