Europa belangrijker voor pc-markt

Amerikaanse groei neemt af

Het belang van de Europese markt voor de pc-industrie groeit. De wereldwijde pc-markt groeit dit jaar nog wel, maar dankt dat vooral aan Europa en de Aziatische regio. Dit stelt onderzoeksbureau IDC.

De groei komt voor dit jaar uit op 14,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Midden dit jaar ging het onderzoeksbureau nog uit van een groei van 13,5 procent. IDC schat de totale pc-leveringen dit jaar op 176,5 miljoen stuks. Daarvan zijn 63,2 miljoen stuks in de consumentenmarkt en 113,3 miljoen in de zakelijke markt. Voor 2005 ligt dit op respectievelijk 68,7 miljoen en 126,3 miljoen pc's.
De verwachtingen voor de Amerikaanse markt zijn gematigd. IDC spreekt voor 2004 van 21,6 miljoen geleverde pc's in de consumentenmarkt en 36,4 miljoen in de zakelijke markt. Voor komend jaar voorziet de analistenfirma respectievelijk 22,8 en 40,7 miljoen geleverde pc's.
De wereldwijde groei komt dan ook voort uit met name Europa en de Aziatische regio. Daarnaast dragen opkomende markten, zoals Oost-Europa, bij aan de groeiverwachtingen doordat ze nog steeds een lage mate van pc-gebruik hebben. West-Europa zag in het tweede kwartaal dit jaar een flinke verkooppiek, terwijl de groei in de VS toen onder de 10 procent bleef. In die periode bedroeg de wereldwijde groei 17,2 procent, wat de hoogste stijging is sinds 1999.

Onrust VS

Onderzoeksdirecteur Roger Kay van IDC zegt dat een aantal factoren zorgen voor onrust op de Amerikaanse markt. Naast de voortslepende oorlog tegen het terrorisme is er ook de bittere verkiezingsstrijd voor het presidentschap, verklaart Kay. Dit heeft een negatieve invloed op het vertrouwen - en daarmee de uitgaven - van consumenten en bedrijven in de economie.
De consumentenmarkt groeide in de tweede helft van vorig jaar met 20 procent, maar dat komt in de tweede helft van dit jaar naar verwachting uit op 9 procent. Verder uit Kay twijfels over het nog altijd aanstaande aantrekken van de economie. "Het verwachte herstel begint een beetje overrijp te ruiken."

Stagnatie

De stijgende lijn van de prognoses loopt echter niet door naar komend jaar. IDC voorziet een stagnatie van de groei. Eerder sprak het van 10,7 procent groei in 2005, maar dat is nu bijgesteld naar 10,5 procent. Voor de jaren na 2005 zit de groei onder de 10 procent, aldus de analisten. Het afremmen is zelfs al begonnen; volgens IDC is de groei in de tweede helft van dit jaar al minder dan in dezelfde periode vorig jaar.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.