Solaris 9 in aantocht

Economische dip noopt Sun nu tot ontslagronde van 9 procent

Sun Microsystems wil midden 2002 versie 9 van zijn besturingssysteem Solaris uitbrengen. Deze opvolger van het begin vorig jaar gelanceerde Solaris 8 krijgt meer functionaliteit voor zware systemen en toepassingen. De verkoop van systemen en diensten aan de bovenkant van de bedrijfsmarkt biedt grote marges.

Solaris 9 moet het speerpunt zijn van Suns strategie om zich concurrenten als IBM (servers en processoren), Intel (processoren) en Microsoft (besturingssystemen) van het lijf te houden. Volgens onderzoeksbureau IDC is Sun momenteel de grootste leverancier wat betreft verkoop in de Unix-markt.
De eerste proefversie van Solaris 9 is vorige week vrijgegeven op de website van het bedrijf. De software is beschikbaar voor zowel Suns 64-bit Ultrasparc-processor als Intels 32-bit chips.
De software bevat verbeteringen op het gebied van beheer en beveiliging die zijn verwerkt in - niet toegevoegd aan - de kern (kernel) van het systeem. Daarnaast kan Solaris 9 zich installeren in een aparte partitie om vervolgens daarvandaan te starten. Huidige Solaris-gebruikers hoeven dus geen machine of installatie op te offeren voor het bètatesten.
Ondertussen hebben Suns concurrenten nieuwe machines gelanceerd, kort na Suns langverwachte Starcat-servers. HP heeft zijn topmodel Superdome in een kleinere, lichtere uitvoering op de markt gezet als middelzware server. IBM onthulde vorige week zijn P690-server, codenaam Regatta. Deze zware computer gebruikt IBM's nieuwe Power4-processoren die bestaan uit twee processorkernen per chip.

Snijden

Operationeel directeur Ed Zander ontkent dat zijn bedrijf daardoor lijdt. Hij stelt dat het it-landschap juist overzichtelijker is geworden. "Aan de software-architectuurkant is er alleen maar Microsoft en aan de bovenkant van de bedrijfsmarkt is er IBM." Zander benadrukt dat Sun zich concentreert op het ontwikkelen en lanceren van nieuwe serverproducten die het moeten onderscheiden van IBM.
Het bedrijf lijdt duidelijk wel onder de huidige economische dip. Sun ontslaat 9 procent van 43 duizend werknemers, ofwel 3900 personeelsleden. Dit moet in het fiscale tweede kwartaal al een kostenbesparing van vijfhonderd miljoen dollar opleveren.
De financiële resultaten over het lopende eerste kwartaal komen uit onder de verwachtingen. Dit liet het bedrijf eind vorige week weten in een onverwachte telefonische conferentie. Sun verwacht nu een verlies van 5 tot 7 dollarcent per aandeel en een omzet van 2,7 tot 2,9 miljard dollar. Analisten hadden een verlies van 4 dollarcent per aandeel en een omzet van 3,29 miljard dollar verwacht.
Volgens Sun ligt de oorzaak in de ingezakte it-bestedingen, die nog eens zijn versterkt door de terreuraanslagen van 11 september in New York en Washington. "Die gebeurtenissen hebben alles veranderd. Onze handel kwam nagenoeg tot stilstand", aldus financieel directeur Michael Lehman. Diverse andere it-bedrijven wijten eveneens financiële tegenslagen aan die terroristische acties.
 
 
Geen Gnome
De negende versie van Suns besturingssysteem Solaris zal bij lancering niet de grafische interface Gnome 2.0 bevatten. Die nieuwe versie van de Linux-interface zal niet op tijd gereed zijn voor de geplande lancering van Solaris 9 midden volgend jaar.
Sun besloot augustus vorig jaar Gnome te omarmen als universele desktop-interface voor zijn besturingssysteem. Samen met IBM, HP, Compaq en Red Hat richtte Sun de Gnome Foundation op om zo een vervanging te ontwikkelen voor de acht jaar oude CDE-interface (Common Desktop Environment), die in gebruik is bij de grote Unix-varianten. Gnome zal waarschijnlijk pas in versie 10 van Solaris zijn debuut maken in de commerciële Unix-wereld. De mogelijkheid bestaat echter dat Sun de nieuwe interface middels een tussentijdse opwaardering (9.x) introduceert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.