Dataquest voorziet dip chipindustrie

De bekende varkenscyclus in de chipindustrie leidt over twee jaar tot een zwaardere dip dan gebruikelijk. Dit voorspelt onderzoeksbureau Dataquest. De halfgeleiderindustrie beleeft momenteel hoogtijdagen, onder meer vanwege het toenemende gebruik van mobiele telefoons, handcomputers en dvd-spelers.

De wereldwijde productie en verkoop van chips verloopt al drie decennia in pieken en dalen. Deze fluctuaties zijn toe te schrijven aan een toenemende vraag, overbevoorrading en andere tijdsgebonden factoren. Analisten voorzien al enige tijd dat de eerstvolgende dip over twee jaar wordt ingezet, maar dat het vóór die tijd niet stuk kan.

Erger en eerder

Dataquest stelt nu echter dat de neergang in 2003 erger zal zijn dan tot op heden werd verwacht én dat de daling eerder wordt ingezet. Volgens metingen van het bureau boekt de chipindustrie dit jaar een omzet van 231,6 miljard dollar dit jaar. Dat komt neer op een groei van 37 procent ten opzichte van vorig jaar.
Komend jaar zakt die groei al in naar een groei van slechts 27,5 procent, aldus Dataquest. Daarmee komt de wereldwijde omzet nog altijd uit op bijna 300 miljard dollar, maar de afvlakking zet al in.
In 2002 daalt de groei verder om uit te komen op 14 procent. Het jaar daarop vindt de ommekeer plaats: de omzet van de chipindustrie krimpt dan met maar liefst 5,3 procent, aldus het marktbureau. Branchevereniging SIA (Semiconductor Industry Association) schaart zich achter deze voorspellingen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.