Symantec & Veritas doen eerste annoncering sinds fusie

Dit artikel delen:

Op 27 september onthulde Symantec Backup Exec 10d en het daarmee geïntegreerde Life State Recovery 6.0. Computable was bij de annoncering, de eerste sinds de fusie met Veritas in april dit jaar. De marketingmachine haastte zich om te vermelden dat dit het eerste resultaat is van de integratie van beide bedrijven. Computable constateert echter dat de aankondiging niets met de fusie te maken heeft.

Ray Paquet van Gartner deed de aftrap van de aankondiging van Symantec Backup Exec 10d. Kennelijk wil de it-industrie nog steeds betalen voor voorspellingen waarvan bij voorbaat wordt aangegeven dat kans dat het uitkomt 80 procent is. Gartner trapte wederom een verzameling open deuren in. Persoonlijk zou ik geen auto kopen met als garantie dat er 80 procent kans is dat hij ook rijdt, maar op managementniveau is Gartner nog steeds een prachtig instrument om je in te dekken.

De samensmelting

"De fusie tussen Symantec en Veritas is succesvol afgerond", claimt Gary Bloom vice-president van de softwaregigant. "Minder dan 150 medewerkers hebben als gevolg van dubbelfuncties hun toekomst elders moeten zoeken. Dat is een verwaarloosbaar aantal als je kijkt naar het totale personeelsbestand van zestienduizend. Bij andere fusies in de branche, Peoplesoft en Oracle bijvoorbeeld, gaat het er heel anders toe." Bloom zelf heeft zijn ceo-bestaan bij Veritas verruild voor een functie waarin hij zich meer met de operationele zaken kan bezighouden, in plaats van met allerlei juridische en contractuele zaken.
"De transitieperiode is nog niet afgerond, ook wat betreft de wetgeving kan dit niet anders", vertelt Bloom. "Voorlopig hanteren we de filosofie 'stay in your lane'. De klant zal er immers niet vrolijk van worden als een beveiligingsspecialist zich gaat bemoeien met zijn backupproblematiek en andersom." Backup en herstel is een heel ander specialisme dan beveiliging. Bovendien zijn het bij de klant ook vaak aparte afdelingen. Overigens is de overlap in de klantenbestanden van Symantec en Veritas met 10 procent gering. Volgens Bloom zullen de 'lanes' overigens over negen maanden nauwelijks meer zichtbaar zijn.

Unieke combinatie

Backup Exec versie 10d is geïntegreerd met Symantecs Life State Recovery 6.0. De leverancier werkt ten onrechte de indruk dat een Symantec- en een Veritas-product geïntegreerd zijn. In werkelijkheid is Life State Recovery ontstaan uit Bare Metal Restore, dat Veritas drie jaar geleden binnenhaalde. Dit product was al geïntegreerd in Netbackup 6.0 van Veritas. Nu is bij Backup Exec hetzelfde gedaan. Het is voor de gebruikers absoluut een goede combinatie, maar met de integratie van Symantec en Veritas heeft het niets van doen.
Backup Exec 10d is niet alleen een van de eerste backup- en herstelproducten die een schijf als doel gebruikt (de d staat voor disk). Het biedt de eindgebruikers bovendien de mogelijkheid zelf via een simpele browserinterface eerder verwijderde bestanden terug te halen. Dat betekent een geweldige ontlasting voor de it-afdeling. Die heeft het immers vaak te druk met andere zaken, en het herstellen van de data van de individuele gebruiker heeft niet altijd de hoogste prioriteit.
De integratie van de technologie van het in april aangekochte Belgische bedrijf DCT (Data Center Technologie) zorgt bovendien voor cdp (continous data protectie), een nieuwe trend in de backupwereld. Hierdoor is het backupwindow niet meer van belang. Zoals alle backupproducten zorgt Backup Exec voor het veiligstellen van de data. Uniek is de integratie op managementniveau met Life State Recovery 6.0. Dat maakt het mogelijk om ook het besturingssysteem van bijvoorbeeld een defect geraakte server in een korte tijd te 'restoren' op een willekeurige andere server met totaal andere karakteristieken. Dat was tot voor kort niet zo simpel. Deze combinatie van producten, die bovendien aantrekkelijk geprijsd zijn, is op zich uniek te noemen. In New York werd middels een geslaagde demo een en ander gedemonstreerd aan de internationale pers.

Heterogeen

De functionaliteit van Backup Exec is de laatste tijd zo toegenomen dat het product in situaties waarin je alleen te maken hebt met Windows-besturingssystemen concurreert met het veel duurdere Netbackup van dezelfde leverancier. Dat geven de productmanagers van Symantec ook toe. Bloom stelt daartegenover dat veel bedrijven voor hun webapplicaties in toenemende mate gebruikmaken van Linux. Voor de dan ontstane heterogene omgeving zou de gebruiker toch voor Netbackup moeten kiezen. Wij vragen ons echter af of dergelijke webservers zo nodig met de standaardbackup moeten meelopen.
Al met al krijgt de gebruiker met de aanschaf van Backup Exec 10d waar voor zijn geld. Als volumeproduct past het waarschijnlijk beter binnen de combinatie Symantec-Veritas dan Netbackup, dat meer via integrators en var's (value added reseller) wordt verkocht.

 
Gert Brouwer

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z Gert Brouwer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.