AMD doet met K8 gooi naar zware systemen

Processorleverancies AMD, Compaq, IBM en Intel hebben het Microprocessor Forum aangegrepen om klanten alvast warm te maken voor toekomstige producten. De internationale chipbeurs vond deze week plaats in San José (Silicon Valley).

AMD gaf alvast details van zijn toekomstige 64-bit K8-processor, codenaam Sledgehammer. Die krachtige Intel-compatibele chip verschijnt in 2001 en moet de concurrentie aangaan met Intels Merced die eind volgend jaar uitkomt. De K8-aankondiging werd vergezeld van nieuws over de zware Ultra-uitvoering van de Athlon-processor (voorheen bekend als K7). Met deze twee nieuwe producten voert AMD een stormloop uit op het lucratieve marktsegment voor zware werkstations en servers.

Alpha-toekomst

Verder informeerde Compaq, het moederbedrijf van Digital, over de in ontwikkeling zijnde Alpha EV8. Die zware processor zal een verwachte kloksnelheid halen van 1,6 Gigahertz. Het duurt echter nog minstens een jaar voordat deze chip op de markt komt. De leverancier licht nu alvast een tipje van de sluier op om duidelijk te maken dat het de Alpha-chip trouw blijft.
Diezelfde boodschap draagt Compaq ook uit op de Telecoms 99-beurs die morgen begint in Genéve. Daar onthult het bedrijf zware Alpha-servers met meerdere processoren. Deze machines droegen binnen de ontwikkelgroep van Compaq de naam Wildfire, een duidelijke knipoog naar de Starfire-servers van Sun Microsystems. Oorspronkelijk hadden deze Alpha-machines vorig jaar al gereed moeten zijn, maar problemen met geïntegreerde circuits zorgden voor vertraging.

Twee-in-één

Afgelopen week op het Microprocessor Forum was ook IBM aanwezig om komende chips te belichten. De computerreus werkt aan een nieuwe Power-PC-chip genaamd Power4. Deze serverprocessor bestaat in wezen uit twee processoren op één plak silicium, die zijn verbonden met een groot cache-geheugen. Doordat die twee chips niet identiek zijn, kan IBM de Power4 gebruiken voor zowel zijn RS/6000- als zijn AS/400-servers.
De voorspelde kloksnelheid ligt rond de 1,1 Gigahertz. Het ontwerp van deze volgende-generatie chip moet eind dit jaar gereed zijn, waarna IBM prototypes zal fabriceren. De eerste servers met deze chip staan voor 2001 op stapel.

Coppermine

Verder verstrekt Intel op het Microprocessor Forum details over zijn aanstaande Coppermine-processor. Die nieuwe uitvoering van de Pentium III bevat 256 kilobyte aan geïntegreerd Level 2 cache-geheugen en draait op kloksnelheden van 700 en 733 MHz. Deze Coppermine-chips moeten op 25 oktober uitkomen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.