IBM ontwikkelt eigen x86-compatibele chips

IBM zegt binnen zes maanden zelf-ontworpen processoren te gaan verkopen, die compatibel zijn met die van Intel. Deze aankondiging volgt op het uiteenvallen vorige week van de samenwerking met kloonfabrikant Cyrix. IBM stopt eind dit jaar met de verkoop van Aptiva PC's met chips van Cyrix, die op zijn beurt nu niet meer verplicht is halfgeleiderwafels van de computerreus te kopen. Deze samenwerking bestond al tien jaar.

Het schrappen van deze overeenkomst kost Cyrix-moedermaatschappij National Semiconductor 50 tot 55 miljoen dollar in het nu lopende tweede kwartaal. Vorige week donderdag, een dag voor het bekend worden van de scheiding tussen IBM en Cyrix, meldde halfgeleiderfabrikant Cirrus Logic dat het met de computerfirma in overleg is over het herinrichten van zijn minderheidsaandeel (48 procent) in de gezamenlijke chipproductiefaciliteit Micrus. Intussen gaan er ook geruchten rond dat IBM Microelectronics de processorproductie gaat verzorgen voor Transmeta, een jong bedrijf dat geïntegreerde chips voor multimedia ontwikkelt. Linus Torvalds, de schepper van besturingssysteem Linux, werkt voor deze firma, die zeer terughoudend is over de precieze activiteiten.

Partnerruil

Enkele weken geleden raakte IBM al zijn voornaamste processorpartner Advanced Micro Devices kwijt aan Motorola. AMD kreeg daarmee toegang tot de kopertechnologie van die firma. Critici beweren nu dat IBM de onderkant van de x86-markt zou kunnen verliezen. Het bedrijf heeft weliswaar een licentie voor de technologie van Intel, maar had tot op heden geen eigen ontwerpen voor compatibele processoren. Om het nu ontstane gat te vullen, ontwikkelt IBM nu zijn eigen chips voor "specifieke segmenten van de x86-markt", aldus een officiële verklaring.
IBM was overigens al bezig zich in te dekken op het gebied van x86-chips. Eerder dit jaar sloot het een overeenkomst met STMicroelectronics, voorheen bekend onder de naam SGS Thomson Microelectronics. IBM verwerkt nu de x86-compatibele processorkernen van STM in andere, aangepaste chips. In de toekomst biedt de firma ook STM's voor-geconfigureerde PC-op-een-chip-technologie. STMicroelectronics bezit 60 procent van oud-Sparcchip-ontwerper Metaflow Technologies dat een eigen Intel-kloon heeft waarvan eind dit jaar de eerste testexemplaren uitkomen.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.