Toekomst chiptechnologie in handen IBM

Koperen halfgeleiders werken sneller en op kleiner oppervlak

Dankzij de doorbraak die IBM vorige week bereikte bij het fabriceren van chips, kan de oud-leider weer aan de macht komen in de computerindustrie.

Het gebruik van koper in plaats van aluminium in processoren verlaagt de productiekosten met 20 procent èn verhoogt de snelheid van de chips met ruim 40 procent.
Analisten voorspellen dat deze ontwikkeling het bedrijf een voorsprong kan geven op andere chipfabrikanten, waaronder ook gigant Intel. "Ik denk dat dit Intels plannen zal wijzigen. De chipfabrikant zal zich realiseren dat de overgang naar koper nu plaatsvindt en zal eerder dan gepland overstappen", meent analist Drew Peck van onderzoeksbureau Cowen & Co.
De algemene verwachting is echter dat deze voorsprong maar tijdelijk zal zijn. De Cmos 7s-productiemethode van IBM zal uitlekken of 'opnieuw' ontdekt worden door andere bedrijven, voorspellen veel analisten. Het staat nagenoeg vast dat koper in de komende jaren aluminium geheel zal vervangen in chips.

Vergiftiging

Koper is een betere geleider voor elektriciteit dan aluminium. Het is echter moeilijker om dit goedkope metaal te gebruiken op silicium, aangezien het de chip 'vergiftigt' door de relatief hoge zuurgraad.
Volgens IBM worden chips door de overgang naar koper zeker 40 procent sneller. Daarnaast verbruiken deze nieuwe chips minder stroom, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor laptops en andere draagbare elektronica.
IBM verkoopt de koperchips vanaf begin volgend jaar in zowel de eigen computers als via andere computer- en elektronicafabrikanten. Het bedrijf heeft geen plannen om de technologie in licentie te geven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.