Lexmark helpt Dell printermarkt op

Pc-producent overweegt ook netwerkapparatuur

Dell begeeft zich na maanden van geruchten en interne overweging op de printermarkt met behulp van printerproducent Lexmark. De pc-producent overweegt nog andere marktuitbreidingen, waaronder netwerkapparatuur. Inmiddels hebben Cisco en 3Com hun relatie met Dell vast opgezegd.

In juli dit jaar deed Hewlett-Packard hetzelfde toen duidelijk werd dat Dell inderdaad printers wilde voeren. Dell haalde driehonderd miljoen dollar omzet uit de overeenkomst met HP. Printerverkoop - vooral de inktpatronen - is voor HP één van de lucratiefste bedrijfsactiviteiten. Het was niet van zins printers te leveren aan een toekomstige concurrent.
Netwerkleveranciers Cisco en 3Com koesteren nu soortgelijke sentimenten. De eerste kondigde begin september aan zijn leveringen aan de pc-leverancier te staken. 3Com volgde dit voorbeeld nog geen twee weken daarna. "Dell is een concurrent geworden", aldus woordvoerders. De banden zijn niet geheel verbroken; 3Com blijft netwerkkaarten en modems leveren.
Cisco gaf officieel geen reden voor de relatiebeëindiging. President John Chambers heeft onlangs Dell echter bij naam genoemd als voorbeeld van een toekomstige concurrent die vanuit de onderkant van de markt opkomt. Dell levert al enige tijd lichtere netwerkapparatuur, zoals switches voor kantoren, naast projectoren en de kernactiviteit pc's in de varianten desktop, laptop en server.

De breedte in

Analisten menen dat het computerbedrijf min of meer gedwongen marktuitbreidingen zoekt. De snelle groei in de pc-markt zou moeilijk vol te houden zijn gezien de huidige malaise. Het bedrijf zelf ontkent dit. De nu onthulde samenwerking met oud IBM-dochter Lexmark en de netwerkplannen betekenen echter toch uitbreiding in de breedte.
Kort voor het wegvallen van HP als toeleverancier had president en oprichter Michael Dell tegenover Computable verklaard dat zijn bedrijf nieuwe bedrijfsactiviteiten samen met partners wil doen. "Middels allianties en samenwerkingsverbanden, niet overnames. Je moet het zien als melk en koeien; je wilt melk, maar daarvoor hoef je geen koe te bezitten", aldus de Texaanse topman. Met wie Dell de netwerkmarkt wil betreden, is nog niet bekend.
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.