Ruim 240 reacties over tonerziekte

Het televisieprogramma Radar berichtte in de uitzending van vorige week maandag over de tonerziekte. Vakcentrale CNV besloot hierna het aantal klachten hierover te inventariseren.

De vakcentrale CNV heeft meer dan 240 reacties gekregen na de oproep in het televisieprogramma Radar. CNV riep werknemers op om lichamelijke klachten te melden die veroorzaakt kunnen worden door tonerapparaten op het werk.
In de uitzending van vorige week maandag beweerde het consumentenprogramma Radar dat uit Duits, Oostenrijks en Amerikaans onderzoek blijkt dat de fijne deeltjes die laserprinters en kopieerapparaten uitstoten zich vastzetten in de longen en dat het gebruik van dergelijke apparaten schadelijk is voor de gezondheid.
CNV is iets voorzichtiger in haar standpunt. "Wij hebben heel veel reacties gekregen, maar dat is nog geen bewijs dat er iets aan de hand is", zegt woordvoerder Marjan Heuving. Volgens Heuving zijn de reacties niet allemaal klachten. "Eén persoon vindt dat wij paniek zaaien", zegt Heuving. Maar het grootste deel van de reacties beschrijft klachten. "Sinds drie jaar heb ik last van branderige ogen waarvoor de oogarts en de huisarts geen aanwijsbare oorzaak kunnen vinden", schrijft één van de personen die gereageerd heeft. Een andere persoon twijfelt aan de oorzaak van zijn klachten: "Nu heb ik het idee dat dat meer komt door achterstallig onderhoud van airco's danwel de klimaatsystemen".
Na inventarisatie van de klachten en reacties wil CNV met de arbeidsinspectie en gezondheidsraad om tafel gaan zitten.
Printerfabrikant Hewlett Packard laat in een reactie weten dat hun laserprinters voldoen aan de stringente richtlijnen. Ook brancheorganisatie ICT~Office ziet geen gezondheidsrisico's bij het gebruik van toners. Volgens de brancheorganisatie blijkt de veiligheid van het gebruik van originele toners in printers en kopieerapparaten uit onderzoek van fabrikanten en onafhankelijke instellingen. Daarom vindt ICT~Office op basis van de strenge normeringen en de strikte regelgeving op dit gebied extra filters bij tonergebruik niet nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-07T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.