Beheer Ams-ix weg bij Sara

Amsterdam Internet Exchange wil controle infrastructuur zelf uitvoeren

Dit artikel delen:

Het Amsterdamse internetknooppunt, na Londen de grootste in Europa, gaat zelf het beheer van de switches en andere infrastructuurvoorzieningen verzorgen. Het overkoepelende contract van Ams-ix met Surfnet, waar ook het beheer door Sara onder valt, loopt januari 2002 af. Daarmee staat het internetknooppunt weer iets verder af van de universitaire wereld, waar het ooit uit ontsproot.

Vorig jaar zette de Ams-ix een vergelijkbare stap door onderdak te zoeken bij commerciële internetdatacenters van Globalswitch in Amsterdam-West en Telecity in Amsterdam Zuid-Oost. Met deze zet kwam het totaal aantal locaties van het internetknooppunt op vier te staan. De oudste en belangrijkste vestigingen van de Ams-ix bevinden zich op het terrein van de Universiteit van Amsterdam in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Eén vestiging is ondergebracht bij het rekencentrum van de Amsterdamse universiteiten Sara, dat ook hosting verzorgt. De andere is te vinden bij het Nikhef, een onderzoeksinstituut voor atoomfysica elders op hetzelfde universiteitsterrein.
Job Witteman, directeur van de Ams-ix, noemt het verzorgen van het beheer door zijn eigen organisatie de beste oplossing. Andere internetknooppunten in Europa, die het beheer van hun infrastructuur zelf verzorgen, zijn het beste af. Er is niet uit ontevredenheid voor deze stap gekozen. Sara heeft uitstekend werk geleverd en vroeg een goede prijs voor zijn diensten, aldus Witteman. Een andere optie, het beheren van de Ams-ix door Global Switch en Telecity, noemt de directeur ongepast. Een commerciële organisatie zou uit oogpunt van concurrentie in de verleiding kunnen komen om het beheer van de apparatuur op de eigen locatie voorrang te geven, verklaart Witteman.
De aandeelhouders hebben in een recente vergadering ingestemd met het weghalen van het beheer bij Sara. Het rekencentrum vraagt zich bij monde van woordvoerder Jaap Hollenberg af of er voldoende draagkracht is voor de beleidswijziging: "De Sara-medewerker, die bij de vergadering aanschoof, telde anderhalve man en een paardenkop." Witteman bevestigt dat twaalf van de in totaal 120 leden aanwezig waren bij de vergadering, maar voegt toe dat de geringe opkomst tekenend is voor de draagkracht van de vereniging Ams-ix; 'de leden zijn het eens met ons beleid en het voorgestelde budget en blijven daarom weg'.
De Ams-ix wil voor het uitvoeren van de beheertaken vier mensen aantrekken, die op toerbeurt de nachtdienst moeten draaien. Door de recente malaise in de ict-sector acht de directeur het niet moeilijk om aan gekwalificeerde mensen te komen.

Kwetsbaar

De verspreiding van de Ams-ix over vier locaties was nodig om het internetknooppunt minder kwetsbaar te maken. Op alle vier de locaties staan dezelfde soort switches, die onderling door een glasvezelverbinding en gigabit ethernet aan elkaar gekoppeld zijn. Mocht door een ramp of een stroomstoring één locatie van de Ams-ix uitvallen, dan zou een ander het over kunnen nemen en zo voorkomen dat het internetverkeer in Nederland grote hinder ondervindt of zelfs uitvalt.
Toch liet een stroomstoring in augustus in de Watergraafsmeer zien dat het internetverkeer door zijn huidige opzet nog steeds storingsgevoelig is. Op een hete vrijdagmiddag viel de stroom uit, waardoor airconditioning van de computerruimtes niet meer mogelijk was. Om de netwerkapparatuur te beschermen werden deze uitgeschakeld totdat de stroomvoorziening weer hersteld was.
De problemen ontstonden doordat de netwerkapparatuur van de aangesloten leden lang niet altijd dubbel uitgevoerd is. De meeste leden zijn fysiek aangesloten in de Nikhef (tachtig) en de Sara-locatie (zestig) van het internetknooppunt. Nog geen 10 procent van de 120 leden heeft zijn infrastructuur dubbel uitgevoerd door op twee locaties van de Ams-ix apparatuur te plaatsen. Valt de Nikhef of de Sara-locatie fysiek uit (beide locaties bevinden zich vlakbij elkaar) dan komt het Nederlandse internetverkeer in gevaar.
 
 
Internetknooppunt
Een internetknooppunt als de Ams-ix is aantrekkelijk voor internetaanbieders en carriers, omdat ze elkaars netwerkverkeer kunnen afhandelen en zo op hun voornaamste kostenpost kunnen besparen. De vereniging Ams-ix is in 1998 opgericht om het beheer van het knooppunt professioneel uit te voeren. Daarvoor werd het knooppunt 'erbij gedaan' door Surfnet. Alle klanten van Ams-ix zijn tegelijk lid van de vereniging en hebben stemrecht over het budget en andere belangrijke zaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-28T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.