VMware biedt desktopbeheer

Dit artikel delen:

VMware zet zijn virtualisatie in voor beter beheerbare desktop-pc's. Het lanceerde begin deze week de open bèta van zijn ACE-product (Assured Computing Environment), dat in het vierde kwartaal uitkomt.

"Hiermee kun je bepalen wie, wat, waar en hoe een virtuele machine draait", zegt vice-president marketing Michael Mullany van VMware. ACE is bedoeld voor beheerders van pc-parken die een toegesneden desktop willen, met de mogelijkheid de gebruikersinterface, front-end, permissies en systeembeleid (policies) aan te passen.
"ACE is afgeleid van ons Workstation-product, maar grote delen van de code zijn herschreven." De nieuwe software draait op Windows 2000 en XP. Een uitvoering voor Linux komt wel, maar dat zal later zijn. Mullany kan geen tijdschema hiervoor geven. Desktop-gebruikers melden zich eerst aan bij het gastheerbesturingssysteem en dan bij de virtuele machine (vm). Laatstgenoemde kan dan verbinding maken met het bedrijfsnetwerk, speficieke backend-applicaties en andere beveiligde gebieden.

Thuiswerkers

"De twee voornaamste toepassingsgebieden zijn: thuiswerkers en tijdelijke werknemers. Thuiswerkers kunnen gewoon hun eigen pc gebruiken. Systeembeheerders hebben dat liever niet; je weet immers niet hoe (on)veilig die machine is. Tot op heden waren er daarvoor een paar deeloplossingen, waaronder een Citrix-verbinding. Daarnaast zijn er de aannemers, consultants en andere tijdelijke werknemers, die bijvoorbeeld een eigen laptop gebruiken. Met ACE kunnen dergelijke gebruikers gewoon een cd met een vm erop krijgen, die installeren en dan beveiligd werken."
De vm heeft de eigen opslag in het vm-bestand zodat uitwisseling met bestanden en programma's van het gastheer-besturingssysteem is te voorkomen. De beveiliging van de vm is versterkt met drm-achtige functionaliteit waaronder encryptie van het vm-bestand zelf op block-niveau. Daarnaast is de vm-installatie voorzien van een digitale handtekening die het draaien van de vm bindt aan de specifieke hardware van de gebruikte pc.
"ACE is een geheel nieuwe productlijn naast onze bestaande: VMware Workstation, GSX Server, ESX Server en Virtual Center", aldus Mullany. De ESX-uitvoering draait op zogeheten kale hardware, dus zonder Windows of Linux als gastheer (host). Virtual Center is de beheersoftware voor meerdere virtuele servers, ook op verschillende fysieke computers.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.