Apple en Motorola bakkeleien over verkrijgbaarheid G4-chip

Apple en Motorola liggen met elkaar overhoop over de gebrekkige verkrijgbaarheid van de nieuwe G4 Macintosh-computers. Motorola krijgt het verwijt te weinig Power-PC G4-processoren te leveren, terwijl Apple volgens de chipfabrikant zijn nieuwe systemen te vroeg zou hebben onthuld.

Apple heeft zich al genoodzaakt gezien te waarschuwen voor tegenvallende omzet- en winstcijfers voor het deze week afgesloten vierde kwartaal. De schuldige is volgens de Mac-fabrikant Motorola, die de afgelopen twee maanden niet voldeed aan de levering van de bestelde 400, 450 en 500 MHz G4-processoren.

Prematuur

Kwade tongen beweren echter dat Apple door de afsluitdatum van zijn vierde periode toch niet veel inkomsten van de G4-machines had kunnen meerekenen, zelfs als Motorola wel voldoende had geleverd. Ook zou Apple zelf nog technische problemen hebben met het Sawtooth-moederbord voor de twee zware uitvoeringen van de G4. Bovendien zou Motorola de Mac-fabrikant in augustus hebben gewaarschuwd dat het nog niet gereed was voor massa-leveringen van de langverwachte processor.
Desondanks onthulde interim-president Steve Jobs in augustus op de Seybold-conferentie in San Francisco de aanstaande systemen voor grafische professionals. De Apple-topman zei toen dat de 400 MHz G4-Mac per direct verkrijgbaar was en dat de 450 MHz-versie in september uit zou komen, gevolgd door het 500 MHz topmodel in oktober. Vorige week had de computerfabrikant echter slechts 40 tot 45 procent van de bestelde leveringen ontvangen van Motorola.

Geen probleem

Het gewraakte bedrijf bevestigt dat het er niet in is geslaagd de productie snel genoeg op te voeren, maar ontkent met klem dat er sprake is van productieproblemen. "We leveren nu processoren met kloksnelheden van 400 en 450 MHz, hoewel nog niet genoeg om aan Apple's vraag te voldoen. We zullen dat echter binnen weken, niet maanden, halen", aldus Will Swearingen, Power-PC marketing directeur van Motorola's divisie voor netwerk- en computersystemen in Austin (Texas). Kort daarna volgt de 500 MHz-versie.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.