Gartner voorspelt consolidatie chipmarkt

Halfgeleiderleveranciers zien het niet zo donker in

De wereldwijde markt voor halfgeleiders zal de komende jaren een forse consolidatie meemaken. Daarbij zal uiteindelijk 40 procent van de huidige leveranciers verdwijnen. Dit zegt onderzoeksbureau Gartner.

De chipproducenten zelf achten deze voorspelling veel te somber. Gartner zou de huidige verkoopcijfers veel te veel overdrijven in zijn extrapolatie. Daarnaast houdt die prognose geen rekening met het entrepeneursschap in de industrie, aldus directeuren van chipleveranicers.

Ontkennen

Gartner uitte zijn sombere voorspelling vorige week op zijn Dataquest Semiconductor Industry Summit. Op die conferentie gaf ceo Walden Rhines van chipmaker Mentor Graphics meteen tegengas. Hij meent dat die voorspelde consolidatie niet kán plaatsvinden. "Investeringskapitaal kan weliswaar schaarser worden en dan zijn er minder nieuwe bedrijven, maar uiteindelijk komt het investeringsgeld weer los."
Ook hoofdeconoom Jean-Philippe Dauvin van STMicroelectronics vindt dat Gartner overdrijft. Hij stelt dat een consolidatie enkele tientallen jaren in beslag zal nemen. De topman trekt een vergelijking met de auto-industrie, waar de samenballing tot een handjevol leveranciers ook vele tientallen jaren duurde.
Vice-president Jon Kang van Samsung steunt de mening van Rhines met de opmerking dat er veel nieuwkomers zullen opduiken in China. Die bedrijven zullen de aard van de voorspelde consolidatie aanzienlijk wijzigen. "Die jonge ondernemingen concentreren zich nu nog op fabricage, maar zullen op termijn natuurlijk overstappen naar ontwerp. Dat vormt zowel een grote bedreiging als een goede gelegenheid."

Beren op de weg

Onderzoeksbureau Gartner houdt toch vast aan zijn voorspelling; het ziet forse beren op de weg. "Het aantal halfgeleiderleveranciers is de laatste jaren gestaag gestegen. Van ongeveer honderdtwintig leveranciers in het midden van de jaren tachtig, tot ongeveer vijfhonderdvijftig in 2003. De industrie zal binnen tien jaar een significante consolidatie doormaken", zegt hoofdonderzoeker Jim Tully van Gartners afdeling voor halfgeleiders.
Hij formuleert vijf grote trends die het aanzien van de halfgeleiderindustrie zullen veranderen. Dit zijn: integratie van chips en apparaten, de toenemende kosten en schaal van fabricage, de overgang van de bedrijfs- naar de consumentenmarkt, de groeiende rol van dienstverleners, en nieuwe technologieën die de huidige verhoudingen en technologie op hun kop gooien.
"Factoren als de toenemende kosten en complexiteit van chipontwerp, de groei van systeeminhoud en grotere flexibiliteit zorgen ervoor dat in de toekomst alsmaar minder leveranciers in staat zullen zijn chips te leveren", aldus Tully. De kosten van fabrieken en technologisch-bijblijven groeien exponentieel. "Grote en dure chipfabrieken zullen enorme schaalvoordelen moeten behalen om te kunnen overleven. Grootschalige productie van standaardchips zal daarbij de voorkeur genieten."
De overgang naar de relatief grillige en onvoorspelbare consumentenmarkt is al in volle gang. Gartner voorziet dat tegen 2013 meer dan 50 procent van de chipverkoop l bestemd is voor consumentenelektronica. Overigens zal de voorspelde consolidatie niet automatisch tot hogere prijzen leiden, meent Tully. "De industrie blijft namelijk kapitaalintensief en kent een scherpe concurrentie."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.