HP slankt Superdome af

Middelzware servers uitgerust met bijna laatste generatie Pa-Risc-processor

Hewlett-Packard wil zijn concurrentie én de malaise in de markt bevechten met nieuwe middelzware Unix-servers. Deze machines zijn afgeleid van topmodel Superdome, die in september vorig jaar is gelanceerd. Ook concurrenten Sun en IBM vernieuwen hun serverreeksen.

De vorige week onthulde machines van HP zijn uitgerust met twee tot zestien nieuwe PA-Risc-processoren, PA-8700. De nieuwe computers dragen de serienaam rp8400 en moeten de middenmoot van het productbereik verzwaren.
Mark Hudson, wereldwijd marketingdirecteur voor HP's divisie voor bedrijfssystemen, zegt dat meer dan de helft van de door het concern verkochte Unix-systemen bestaat uit middelzware computers. Bovendien komt ook het merendeel van de winst op de computerverkoop uit de middelzware machines, aldus Hudson.

Oud en nieuw

De rp8400-reeks is de opvolging voor de huidige n-klasse van HP9000-servers, die maar meteen zijn omgedoopt tot rp7400. Die huidige machines zijn uitgerust met de PA-8600-processor, maar krijgen ook de nieuwe PA-8700 die draait op kloksnelheden van 650 en 750 MHz. HP blijft de n-klasse (rp7400) verkopen terwijl het ook de opvolging in de markt zet.
Het PA-Risc-platform krijgt nog twee nieuwe generaties, de PA-8800 en 8900, alvorens het concern in 2004 geheel overschakelt op Intels 64-bit processoren (IA-64). Die migratie is reeds enkele jaren geleden aangekondigd, maar door herhaald uitstel van Intels eerste 64-bit processor, codenaam Merced, opgeschort.
De leverancier wil met de nieuwe middelzware machines marktaandeel veroveren op concurrenten IBM en Sun. Analisten oordelen dat computerleveranciers gezien de huidige it-malaise blij mogen zijn met het behouden van marktaandeel.
Ook wil HP aantonen dat het technologie en functionaliteit van bedrijfskritische computers kan aanpassen en gebruiken in middelzware - en uiteindelijk lichte - systemen. IBM doet dit al enige tijd met zijn diverse hardwareplatformen, reikend van mainframes tot pc-servers.
IBM kwam begin deze maand nog met verbeterde Unix-systemen, maar heeft ook compleet nieuwe machines in petto. Het komt begin oktober met de reeds verwachte Regatta-machines. Deze zijn voorzien van de nieuwe generatie Power PC-processor, Power4, die in wezen twee processoren combineert op één chip. Daarnaast bevatten de Regatta's Numa-technologie (non-uniform memory architecture) van de overgenomen serverspecialist Sequent.

Starcat

Sun onthulde deze week de langverwachte zware Starcat-systemen, die zijn uitgerust met 900 MHz-exemplaren, codenaam Cheetah, van de Ultrasparc III-processor. Maximaal tweeënzeventig van die chips zijn te gebruiken in een machine die dan kan opereren als één systeem (single image).
Ondertussen werkt de computerproducent aan een extra zware uitvoering die ruim honderd processoren in een enkel systeem (image) bevat. De nieuwe servers gebruiken overigens de verbeterde Ultrasparc III+. Sun heeft deze processor ontwikkeld in reactie op fouten in de coprocessor van de oorspronkelijke 600 en 750 MHz-uitvoeringen van de Ultrasparc III. Die fouten konden datacorruptie veroorzaken. In september vorig jaar dook een soortgelijk probleem op in enkele uitvoeringen van de Ultrasparc II.
Sun combineert zijn nieuwe Starcat-machines al met de opslagsystemen van de kersverse partner Hitachi Data Systems. De twee it-bedrijven tekenden in augustus dit jaar een contract voor de wederzijdse verkoop en ondersteuning van hun respectievelijke producten. Naar verluidt komt de beschikbaarheid van de Starcat-servers pas in november op niveau.
De diverse leveranciers van Unix-systemen maken zich op voor een verse ronde in de concurrentieslag. Ditmaal vechten ze niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen de malaise in de it-markt, die is versterkt door een dip in de algehele economie die waarschijnlijk verder doorzet als gevolg van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Analisten zijn pessimistisch gestemd over de nabije toekomst van de it-sector. Alleen automatiseringsproducten voor backup en herstel in geval van calamiteiten zouden wel eens betere tijden tegemoet kunnen gaan.
 
 
Nieuwe versie Sequent Unix
IBM heeft een nieuwe versie uitgebracht van de Unix-variant van de eind 1999 overgenomen serverspecialist Sequent. Versie 4.5.3 van besturingssysteen Ptx, voorheen Dynix/ptx, is de laatste in de 4.5-reeks en eveneens de laatste die de oudere Symmetry-servers van Sequent ondersteunt. Toekomstige verbeteringen van deze Unix-variant zijn bestemd voor Sequents recentere Numa-q 2000-systemen en IBM's opwaardering daarvan, de X-series 430 (codenaam Centurion II). De nieuwe besturingssoftware is gratis voor klanten die ondersteuningscontracten hebben met Sequent, tegenwoordig IBM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.