Compaq houdt het bij technische consultancy

'Hewlett-Packard krijgt moeite met fusie Price Waterhouse Coopers'

Computerleverancier Compaq laat zich voorstaan op zijn technische dienstverlening, maar wil zich niet begeven op het terrein van de bedrijfsorganisatorische consultancy. Dit in tegenstelling tot concurrent Hewlett-Packard (HP) die de consultancy-tak van dienstverlener Price Waterhouse Coopers (PWC) wil inlijven.

Daarmee erkent HP in wezen de juistheid van onze overname van Digital (DEC)", zegt Peter Blackmore, senior vice-president en algemeen directeur verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop en dienstverlening bij Compaq. Hij benadrukt echter dat zijn bedrijf een duidelijke scheiding legt tussen consultancy op technisch niveau en op bedrijfsorganisatorisch niveau.
"HP zal nog ontdekken dat het moeilijk is een dienstverlener op te nemen in de organisatie van een computerfabrikant." Compaq heeft dat zelf reeds ervaren met de integratie van Digital, serverfabrikant én dienstverlener. Overigens was HP toentertijd één van de grote criticasters die stelde dat Compaq zich zou verslikken in die hap.

Slikken

"Wij hebben zeker hard moeten slikken, maar we zijn niet gestikt", reageert Blackmore. Voor concurrent HP voorziet hij eenzelfde proces. "Ze zullen er wel uitkomen, maar dat zal een flinke tijd in beslag nemen. De overname van PWC's consultancy-tak wordt namelijk bemoeilijkt doordat de culturen van de twee bedrijven totaal verschillend zijn."
"Kijk maar naar de overname van Ernst & Young Consulting door Cap Gemini; de aankondiging daarvan is gevolgd door een dip in de aandelenkoersen én in de omzetcijfers." Daar was ook sprake van een discrepantie in de cultuur, stelt de topman. Ironisch genoeg is dit nagenoeg dezelfde kritiek die HP uitte op de inlijving van DEC door Compaq.

Te breed

Blackmore stelt dat zijn bedrijf nu op gang komt met dienstverlening op basis van de nalatenschap van Digital en Tandem. Hij ziet het aanstaande samengaan van HP en PWC niet als een directe bedreiging. Die combinatie zou een te breed terrein proberen te beslaan, aldus de Brit.
"Wij hebben een betere dienstenstrategie, want we richten ons niet op bedrijfsprocessen, het herzien van de architectuur van een onderneming. Dat is het terrein voor dienstverleners als Andersen, aan de bovenkant van de diensten-voedselketen. Onze consultancy is juist gericht op de middelen die de klant reeds heeft. Het is heel belangrijk dat je je op een bepaald gebied richt."
HP-president Carly Fiorina wil haar bedrijf juist zo breed mogelijk maken. Zij weerspreekt dan ook de geruchten dat de beoogde overname van PWC is bedoeld om inzakkende hardware-omzet op te krikken. "Wij geloven dat de tijd voorbij is dat je moet praten met de ene dienstverlener over je bedrijfsstrategie en met een andere firma over technologie", aldus de topvrouw vorige week tijdens een conferentie voor financiële analisten in Boston.

Combineren

Compaq-topman Blackmore hangt een andere overtuiging aan. Hij is het weliswaar met HP eens dat er een trend is naar het combineren van IT-diensten en producten, maar toch gaat de stap naar bedrijfs-consultancy hem te ver. Hij meent dan ook dat HP en PWC het risico lopen zich te breed uit te strekken.
HP-leider Fiorina ontkent weer dat er sprake is van een dergelijk risico. Zij stelt dat de aankoop van de PWC-adviestak een behoorlijke bijdrage zal leveren aan de 15 procent omzetgroei op jaarbasis haar onderneming nastreeft. De prijs die de computerproducent daarvoor moet betalen, is nog altijd niet exact bekend. Aanvankelijk werd de waarde van de overname geschat op 17 tot 18 miljard dollar.
De HP-president laat nu echter weten dat de prijs vergelijkbaar is met het bedrag dat Cap Gemini neertelde voor de adviestak van Ernst & Young. Cap betaalde maar liefst driemaal de waarde - gebaseerd op de jaarlijkse omzet - van die divisie. De consultancy-divisie van PWC zou volgens die vergelijking uitkomen op een waarde van meer dan 21 tot 24 miljard dollar. De omzet in het fiscale jaar 2000 ligt namelijk op 7 miljard dollar, maar de verwachting voor 2001 ligt op 8 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.