Standaard veilige mobiele e-handel

Vier bedrijven die actief zijn in de technologie voor mobiele telefonie, gaan gezamenlijk een standaard ontwikkelen voor de beveiliging van elektronische handel via zaktelefoons. De standaard wordt gebaseerd op PKI (Public Key Infrastructure).

Deelnemers aan het project Radicchio, genoemd naar één van de weinige groentesoorten waarvan de naam in het Engels nog niet beschermd is, zijn EDS, Ericsson, Gemplus (producent van mobiele telefoonkaarten) en Sonera-dochter Smarttrust. Deze initiatiefnemers rekenen erop dat andere partijen op termijn de gelederen zullen komen versterken. Zij bestrijden dat hun plannen botsen met die van onder meer Bluetooth en het Wap Forum, samenwerkingsverbanden die eveneens werken aan standaarden voor mobiele telefonie.
Marktanalisten stellen dat in 2003 achthonderd miljoen mobiele telefoons wereldwijd in gebruik zullen zijn. Daarmee zou een markt voor elektronische handel van 66 miljard dollar open liggen. Volgens Harri Vatanen van Smarttrust wordt er nu al gebruik gemaakt van zaktelefoons voor elektronisch bankieren en aandelenhandel, maar bestaan bij de grote aanbieders van diensten nog weerstanden bij het mobiel aanbieden hiervan. "Zij maken zich zorgen over de veiligheid van hun bedrijfsgegevens en die van hun klanten." Smarttrust verwacht dat 40 procent van de elektronische handel over drie jaar via draadloze verbindingen wordt afgewikkeld.  TK

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-01T00:00:00.000Z Ted Konings
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.