Recyclen PC's door Twentse vinding stuk eenvoudiger

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een systeem ontwikkeld dat bruikbare en schadelijke onderdelen van afgedankte PC's sneller herkent.

Het recyclen van verouderde PC's kan daardoor veel efficiënter en eenvoudiger. Met grote trefzekerheid kunnen milieugevaarlijke onderdelen worden opgespoord, die in aanmerking komen voor recycling. Sensoren en camera's tasten oude printplaatjes af naar onderdelen die opnieuw zijn te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn geheugenchips of kristallen.
De door Natasha Kroupnova ontwikkelde methode is in principe ook bruikbaar voor andere soorten van afvalscheiding. De aanpak is namelijk flexibel: voor elke toepassing is de meest geschikte combinatie van sensoren samen te stellen.

Aantrekkelijk

Afgedankte computers bevatten vaak nog een schat aan bruikbare onderdelen. Het is economisch aantrekkelijk om die onderdelen op te sporen voordat de printplaten worden vernietigd. Ook onderdelen die schadelijk zijn voor het milieu, kunnen dan worden verwijderd.
Een expert kan 'op het oog' de waarde van een printplaat schatten, maar bij grote hoeveelheden wordt dat al snel onbegonnen werk. Ook de nauwkeurigheid komt dan in het gedrang.
De combinatie van camera's en sensoren brengt de printplaat in kaart. Kleur en vorm geven bijvoorbeeld informatie over een onderdeel. Zo zijn IC's doorgaans zwart en rechthoekig, en condensatoren cilindervormig. Van het licht dat door een printplaat wordt gereflecteerd, 'ziet' een kleurencamera niet meer dan een verzameling van duizenden beeldpunten.
Door die echter te vergelijken op kleur en licht-intensiteit kan het systeem een onderverdeling maken: er ontstaat een overzichtelijke plattegrond van de printplaat. De onderdelen worden weergegeven als duidelijk te onderscheiden vlakken. De kenmerken daarvan worden vergeleken met een database van elektronische onderdelen.
Het project in het kader waarvan de Russische Kroupnova promoveerde, wordt financieel ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Het geld komt uit het Innovatief Onderzoeksprogramma (IOP) Recycling. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-26T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.