AlmereGrid wil verder met Erasmus MC

'Bot-applicatie wordt productierijp gemaakt'

AlmereGrid wil aan de Grid2Do-samenwerking met het Erasmus MC 'zeker voor wat betreft de bot-applicaties' een vervolg geven. De bedoeling is dat burgers en bedrijven op grote schaal ongebruikte computercapaciteit gaan 'doneren' voor maatschappelijke projecten als Grid2Do.

"We zitten nog in de testfase van ons grid," zegt Ad Emmen, initiatiefnemer van 's werelds eerste citygrid AlmereGrid. "Daarom was het voor ons interessant mee te doen aan het proof of concept Grid2Do. We wilden zien of de gebruikte toepassingen voor ons interessant en werkbaar zijn." Op beide vragen kon een positief antwoord worden gegeven, aldus Emmen. "We zijn nu samen met Erasmus MC bezig er een gevolg aan te geven: de bot-applicatie wordt productierijp gemaakt."
Grid2Do is een zojuist afgesloten tweejarige proefproject in gridtechnologie van het Erasmus MC, uitgevoerd in samenwerking met initiatiefnemer de Rabobank, systeemintegrator IBM en AlmereGrid. Emmen: "Via Surfnet en SARA (het belangrijkste gridcomputingcentrum in Nederland, red.) zijn wij op de netwerken van alle universiteiten aangesloten. Dus ook op het Erasmus MC. De Rabobank in Almere, ook aangesloten op ons grid, stelde haar ongebruikte computercapaciteit ter beschikking." Zo werden wetenschappers van het Erasmus MC in staat gesteld op hun eigen computers twee buitengewone reken- en data-intensieve applicaties te draaien: een hersen- en een bot-applicatie.

Te omslachtig

"Uit de test kwam naar voren dat het kan werken, maar dat de hele procedure voor wetenschappers wel duidelijk moet zijn," zegt Emmen. Zo moesten de onderzoekers met de hand gegevens invoeren en doorsturen. "Dat is te omslachtig. We zijn nu aan het kijken hoe we die werktaken, zoals het invoeren van 'botplaatjes', kunnen automatiseren." De capaciteit en snelheid van het netwerk bleken in ieder geval ruim voldoende, zegt Emmen. "We konden het makkelijk aan."

Online
http://www.almeregrid.nl
http://www.erasmusmc.nl
Met de afsluiting van Grid2Do lijkt aan de testfase van AlmereGrid een einde te komen. Emmen: "We zijn nu de definitieve toepassingen aan het klaarmaken, zodat bedrijven en particulieren er gebruik van kunnen maken." Het ligt in de bedoeling dat Almeerse burgers en bedrijven, voor zover aangesloten op het lokale glasvezelnetwerk, op grote schaal ongebruikte computercapaciteit gaan 'doneren' voor maatschappelijke projecten als Grid2Do. "We gaan de mensen pas aansluiten als onze toepassingen voor 100 procent draaien", zegt Emmen. "We willen ze niet een continu gebruik garanderen en ze vervolgens moeten teleurstellen." Ook moeten de verschillende losse grids die nu draaien, nog met elkaar verbonden worden.
Emmen verwacht een grote belangstelling voor deelname aan het grid, zowel uit particuliere als uit commerciële hoek. "We hebben een representatieve steekproef gehouden onder dertig bedrijven in het breedbandgebied. De meeste bedrijven gaven aan te willen deelnemen. Maar ik wil hier verder nog niet te veel over vertellen; we willen eind november officieel naar buiten treden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-30T00:00:00.000Z Maurice Blessing
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.