Lancering Netware 6 vergt vroegtijdig trainingsoffensief

Kennisachterstand voorkomen

Het Amerikaanse Novell heeft de zesde versie van zijn netwerkbesturingssysteem vrijgegeven. In de maanden ervoor bereidde het bedrijf de gecertificeerde onderwijsinstituten voor op de komst ervan. Slotstuk van de training - eveneens onderdeel van het praktijkexamen Certified Directory Engineer - is het oplossen van praktijkproblemen op de server in Novells hoofdkwartier in Utah.

Het is geen simulatie, je bouwt ervaring op." Volgens Naji Almahmoud zien de studenten geen verschil tussen deze afsluitende test en hun komende dagelijkse werkzaamheden, zo realistisch is het probleem dat ze op het netwerk van vijf servers in Utah moeten oplossen.
"Je logt in als systeembeheerder bij een grote bank. Je krijgt twee uur de tijd om bijvoorbeeld de synchronisatie van databases te repareren. Je staat voor vragen als hoe kom je bij de logs, waar zitten de databases, waarom herkent de computer de honderden gebruikers die normaal kunnen inloggen nu niet en waarom kunnen ze niet bij de printers?"
Almahmoud, directeur van het onderwijsprogramma van Novell in Europa, het Midden Oosten en Afrika, schudt moeiteloos enkele praktijkvoorbeelden uit zijn mouw. "Kandidaten kunnen zelfs de servers uitzetten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar alle commando's worden uitgevoerd, ook de foute."

Kneepjes

Novell verwacht veel van de komende campagne voor de nieuwe Netware. Dit besturingssysteem genereert ongeveer de helft van de omzet van het bedrijf. Eind volgende week volgt de lancering van versie 6 in Nederland. Wat Almahmoud betreft is zijn klus grotendeels geklaard. "We brengen nu zo'n tweehonderd trainers, netwerkbeheerders en consultants van bedrijfspartners up-to-date. Die zijn bij de lancering klaar om automatiseerders de nieuwe kneepjes bij te brengen."
Door enkele maanden voor de officiële lancering te beginnen wil het bedrijf de kennisachterstand die gewoonlijk ontstaat voorkomen. Daarom is een bètaversie gebruikt om een eerste groep automatiseerders bij te scholen, vertelt Almahmoud. "Onze trainers hebben nu al drie maanden ervaring met het nieuwe product."
Een aankondiging op de conferentie Brainshare in mei, van zowel de opwaardering als de cursussen ervoor, leidde volgens hem tot een stortvloed van aanmeldingen. "Bij de veertig trainingscentra in mijn regio meldden zich al zo'n duizend cursisten."
Een van deze trainers is de Nederlander Rob Bastiaansen. Hij vindt de voorbereiding door het it-bedrijf nogal nuttig. "Plat gezegd, gebruikers kunnen nu met de Netware 6-cd in hun hand aan de cursus beginnen. Bij velen is het product al enkele maanden beschikbaar voordat de scholingsinstituten hun opleidingen hebben aangepast." Dat Novell de bijscholing voor de trainers kosteloos verzorgt helpt ook, vertelt Bastiaansen. "Dat is uniek. Het zorgt ervoor dat veel instructeurs tijd vrijmaken."
Bastiaansen volgde in mei een tweedaagse bijscholing in Düsseldorf, de Netware 6 First Class, voor zo'n tweehonderd trainers, klanten en consultants die straks met de nieuwe versie gaan werken. Hij is nu bezig met het opleiden van Nederlandse trainers. "Die sessies zitten overvol, en Novell overweegt extra dagen in te plannen."
De meeste trainers zijn volgens Bastiaansen in december klaar om gebruikers met het Certified Novell Engineer-certificaat voor versie 5 (CNE5) in vijf dagen tijd bij te scholen tot CNE 6.
 
 
Modules
Een volledige elektronische cursus komt er niet voor de Novell certificaten, denkt Naji Almahmoud. De directeur voor onderwijs van het concern ziet met de leermogelijkheden die computers en -netwerken bieden wel een mengsel ontstaan van zelf- en webgebaseerde studie, naast de traditionele trainer in een klaslokaal. Hij stelt dat trainers en automatiseerders door de opmars van cd's en internetleermogelijkheden wel efficiënter kunnen leren. "Je gaat niet meer het hele boek door, maar kiest de 30 procent van de stof die je ontbeert. Dat scheelt tijd en geld." Volgens Almahmoud zijn de cursussen voor Novell-certificaten hiervoor aangepast, door ze op te splitsen in modules "Een trainer hoeft bijvoorbeeld alleen die onderdelen te bestellen die de cursisten nodig hebben."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.