Sun neigt naar Numa voor clusters

Sun Microsystems onthult eind dit jaar details over een numa-achtige tussenverbinding met hoge snelheid voor het clusteren van zijn servers.

Hiermee treedt de firma in de voetsporen van IBM die sinds kort ook kijkt naar numa-technologieën (non-uniform memory architecture). Sun experimenteert al een aantal jaren met eigen technologieën voor gedistribueerd, gedeeld geheugen. Dit is merkwaardig, omdat beide bedrijven officieel afgeven op numa-architecturen vanwege de snelheidsdrempel die deze zouden introduceren bij smp-computers (symmetric multiprocessing).
Sun heeft altijd beweerd dat de beste omgeving voor applicaties zich moet gedragen als een smp-systeem en dat er geen prestatievermindering mag zijn voor de toegang tot het geheugen als zich dat op afstand bevindt. De verbindingstechnologie waar Sun nu aan werkt, is het derde clusteringmechanisme van deze firma. Eerst was er Fast Ethernet, binnenkort opgevolgd door Gigabit Ethernet, en vervolgens de Scalable Coherent Interconnect-switchtechnologie van Dolphin Interconnect Solutions. Sun belooft die techniek te blijven ondersteunen. Analisten verwachten dat de computerfabrikant medio 1999 een ccnuma-achtige server zal introduceren. Ondertussen komt concurrent Hewlett-Packard naar verwachting eind volgend jaar met een ccnuma-machine, genaamd Superdome.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.