Microsoft dot net-strategie: veelomvattend en onduidelijk

Topman Bob Herbold evangeliseert nieuwe visie

Op de markt voor e-business platformen, en met name applicatieservers, hebben IBM en Oracle dit jaar miljardeninvesteringen gedaan. De acties van Microsoft op dit gebied zijn het niveau 'visie en strategie' nog niet ontstegen. Reden voor coo Bob Herbold om nog eens uit te leggen wat Microsoft van plan is.

Aanvankelijk heette het middleware-aanbod van Microsoft Next Generation Windows Services (NGWS). In juni van dit jaar kondigde Bill Gates aan dit onder één noemer te brengen: .Net (spreek uit dot net). Maar .Net wordt een steeds veelomvattender platform, dat, naarmate er meer producten en diensten onder gaan vallen, steeds minder concreet wordt. Omdat de eerste echte producten pas over enkele jaren gereed zullen zijn, rekent Microsoft er nu ook producten als Windows 2000, Exchange 2000 en SQL Server 2000 onder.
Bob Herbold, chief operating officer (coo) van Microsoft, was deze week in Nederland om uit te leggen wat .Net inhoudt. Hij beschreef nog eens hoe, naast de personal computer, allerlei andere apparatuur, van mobiele telefoons tot televisietoestellen, in opkomst is bij het opvragen en verwerken van informatie. "Wij willen ervoor zorgen dat de software van Microsoft daar een rol in gaat spelen."

XML en Java

Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een microbrowser, of een klein besturingssysteem. Kern van de nieuwe strategie is, dat alle producten die het .Net etiket gaan dragen, 'Xml-vriendelijk' zijn. Het Internet is de spil van alle apparaten die in de toekomst de PC gaan vervangen, en Xml stelt de machines in staat gegevens uit te wisselen. Zo omschrijft Herbold het nieuwe SQL Server 2000 als "Extreem Xml-vriendelijk".
Over Java, in de Internet-middleware zeker zo belangrijk, is Herbold terughoudender. Microsoft is de enige grote software-ontwikkelaar die in zijn middleware-aanbod Java niet ondersteunt. Herbold: "Of onze producten ook Java-vriendelijk worden hangt af van de manier waarop het zich ontwikkelt in relatie tot Xml. Dat is de richting die de branche heeft ingeslagen, en we zijn blij dat voor Xml is gekozen."
Hoewel NGWS sterk overeenkomt met het Websphere-aanbod van IBM, weigert Herbold Microsoft in dezelfde categorie te scharen. "IBM is een heel ander bedrijf. Zij leveren bijvoorbeeld geen messaging systeem, en zij leveren geen besturingssysteem" Met dezelfde argumenten bestrijdt hij dat Oracle een vergelijkbaar aanbod heeft.
Herbold verwacht dat gebruikers "hopelijk binnen een paar jaar" concrete resultaten gaan zien door de .Net-strategie. In juli heeft Microsoft op een grote conferentie 6.000 ontwikkelaars op de hoogte gebracht van de nieuwe strategie. Voor die ontwikkelaars komt de nieuwe versie van Visual Studio uit, Visual Studio .Net, dat Visual Basic, C++ en C # bevat. Voor Visual J lijken de laatste dagen geteld. Herbold houdt echter een slag om de arm: "Daar kan ik nu niets over zeggen, dat nemen we op dit moment onder de loep."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.