Windows CE moet palmtop opnieuw leven inblazen

EINDHOVEN - Microsoft waagt wederom een poging om de greep van Windows uit te breiden naar de allerkleinste computers: de handheld-PC's of soms Personal Digital Assistants (PDA) genoemd. In samenwerking met een reeks grote fabrikanten als HP, Nec en Philips wordt een nieuw platform gelanceerd dat als een makkelijk draagbare variant van een desktopcomputer moet dienen; Windows CE.

Voor prijzen die rond de vijfhonderd dollar liggen, krijgt de gebruiker een systeem dat qua functionaliteit (agenda, kalender, telefoonklapper) overeenkomsten vertoond met al langer leverbare PDA's als de Apple Newton. De gebruikersinterface lijkt sterk op die van Windows 95. Volgens een analist van de Gartner Group, geciteerd in de Wall Street Journal, zullen de Windows CE-machines het moeten hebben van speciale nog te ontwikkelen toepassingen voor professioneel gebruik, zoals applicaties voor verkopers. Als vervanger voor de traditionele agenda heeft de Windows CE-PC geen schijn van kans. Daarvoor is zoiets simpels als het invoeren van adressenbestanden nog steeds te omslachtig.

Philips

De eerste handpalm-computers op basis van het Windows CE-platform worden gebouwd door Philips. Deze produkten zijn ontwikkeld in Silicon Valley door de Philips Mobile Computing Group, een divisie van Philips North America Corporation. De mobiele computers zijn bedoeld voor zakelijke gebruikers die ook onderweg hun Windows-applicaties niet kunnen missen. Op kantoor terug is het synchroniseren met de gegevens op de desktop eenvoudig en geschiedt geheel automatisch, aldus een Philips-woordvoerder.
Philips maakt voor de Windows CE-computers ondermeer een chipset waarop zo goed als alle functies voor de computer zijn ondergebracht, waaronder een modem. Of Philips de handheld-computer onder eigen naam of als oem-produkt op de markt zal brengen, is niet duidelijk. In een Amerikaans persbericht suggereert men overigens zowel het een als het ander. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.