Dell zegt Itanium vaarwel

Dell wil af van Itanium-chips in zijn servers, meldt The Wall Street Journal. De computerproducent zou de Itanium willen vervangen door de oudere Xeon-chip. Het nieuws is een flinke klap voor Intel, omdat Dell, na HP, de grootste klant is die gebruikmaakt van de Itanium.

De beslissing van Dell is geen onlogische keuze. De 64-bits Itanium-processor is tot nu toe geen succes gebleken. Veel software en drivers kunnen nog niet uit de voeten met 64 bit. Een overstap naar de Itanium betekent voor gebruikers dat zij zich dus veel rompslomp op de hals halen. Een gunstige bijkomstigheid voor Dell is dat de 32-bits Xeon-processor goedkoper is en relatief goed presteert.
Hiermee rijst echter wederom de vraag hoe lang Dell nog trouw blijft aan Intel. AMD's Opteron-processor zou namelijk een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn. De Opteron is hybride en kan zowel 32 bit als 64 bit aan. Bovendien is deze processor goedkoper dan de Itanium. Tot nu toe is Intel altijd Dells exclusieve toeleverancier geweest, maar eerder dit jaar verklaarde Dell topman Kevin Rollins al dat Dell ooit AMD-producten gaat gebruiken. Dat moment lijkt nu weer een stap dichterbij gekomen.
De verkoop van de Itanium blijkt al enige tijd behoorlijk tegen te vallen. Volgens International Data Corporation is ooit de schatting gemaakt dat de jaarlijkse verkopen van de Itanium in 2005 zouden uitkomen op 15 miljard dollar. Uiteindelijk blijkt de verkoop te blijven steken op ongeveer 2,5 miljard dollar.
Intel verklaart geen problemen te zullen ondervinden van de beslissing van Dell, omdat er nog steeds genoeg computerproducenten zijn die gebruikmaken van de Itanium.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-23T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.