Itanium valt wat tegen

'64-bit Xeon zorgt voor enige verwarring'

Intel geeft bij monde van algemeen directeur van de Enterprise Platform-divisie Abhi Talwalkar toe dat zijn 64-bit Itanium-processor niet de marktdoelen haalt die de producent heeft gesteld. "Halen we de specifieke doelen voor dit jaar? Nee, niet de agressieve doelen die we hebben gesteld."

De Enterprise Platform-groep omvat de Itanium-processor, maar ook de 32-bit Xeon-processor. Laatstgenoemde chip is nog altijd goed voor het merendeel van de serververkoop. Intel komt met Xeon-uitvoeringen waarbij de instructieset is voorzien van 64-bit uitbreidingen. Deze zijn compatibel met de extensies van concurrent AMD in diens semi-64-bit processoren (Opteron en Athlon64). Talwalkar ontkent dat deze tussenvorm de volledig 64-bit Itanium hindert. De nieuwe Xeon kan wel meer geheugen aanspreken, wat tot voor kort één van de voornaamste pluspunten was van de Itanium. Hij stelt dat er nu enige verwarring in de markt is ontstaan en dat dit hooguit enkele maanden vertraging betekent voor de Itanium-opmars. Analisten oordelen dat Intel zijn nieuwe Xeons voortijdig heeft onthuld, doordat AMD's chips hoge ogen gooien. Die processoren zijn vorig jaar al gelanceerd.

Onder, midden en boven

Oorspronkelijk had Intel met de Itanium de servermarkt willen veroveren, maar dat is bijgesteld naar voornamelijk de bovenkant van die markt. Daar concurreert de 64-bit Intel-chip met risc-processoren van Unix-leveranciers als IBM en Sun Microsystems. In het middenbereik en aan de onderkant speelt de Xeon de hoofdrol. Talkwalkar stelt dat deze dualistische aanpak het beste is voor klanten.
Intel-president Paul Otellini valt hem bij met de mededeling dat het ontwikkelen van Itanium-processoren voor krachtige systemen ook nieuwe mogelijkheden oplevert die Intel later in goedkopere processoren verwerkt. "Dit is een strategische markt voor ons", aldus Otellini.
Talwalkar houdt vol dat de Itanium sterk is en er toch wel goed voor staat. De doelen voor de lange termijn worden volgens hem wel gehaald. De omzet uit de allerzwaarste Itanium-servers is ruim verdubbeld vergeleken met een jaar geleden. Op het vlak van middelzware servers, met zestien processoren, is de omzet vertienvoudigd, vertelt Talwalkar.
Daarnaast doen de relatief nieuwe Itanium-machines met twee tot vier en acht tot zestien processoren het ook goed, aldus de Intel-topman. De processorproducent wil de afzet bevorderen met een nieuw initiatief waarbij potentiële klanten een 'proefrit' mogen maken met Itanium-machines. Intel hoopt dat die gebruikers op basis van die ervaring dan voor zijn 64-bit platform kiezen.

Montecito-generatie

Talwalkar demonstreerde op IDF ook een server met vier processoren van de volgende generatie Itanium, codenaam Montecito. Die processor moet eind komend jaar op de markt verschijnen en is voorzien van een dubbele kern. Massaproductie komt pas in 2006 op gang, aldus Talwalkar. Eind 2006 verschijnt de verbeterde Montvale-uitvoering die ook in een energiezuinige variant komt.
Het prestatieniveau van Montecito ligt volgens de producent anderhalf tot twee keer zo hoog als dat van de aanstaande Itanium 2 met 9 MB cache-geheugen, die eind dit jaar verschijnt. De huidige Itanium 2 heeft 6 MB cache. Montecito is ook voorzien van foutherstellende en prestatieverhogende functies. Dit omvat automatische afsluiting van corrupte lijnen naar het cache-geheugen (codenaam Pellston) en een snelheidsverhoging van 10 tot 15 procent wanneer de processor (relatief) koel is.
Intel werkt ook aan 'terugschakelingstechnologie' die de processoren juist vertraagt op het moment dat er minder vraag naar rekenkracht is. Topman Talwalkar zegt echter dat dit niet afdoende is om de huidige problemen met het hoge energieverbruik en de - daardoor optredende - hitte te boven te komen. "Het is niet genoeg. We hebben echter andere dingen in wording die een aanzienlijk verschil in prestatievermogen-per-Watt moeten opleveren."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.