Intel zet dubbele plannen uiteen

'Dit is geen race'

Intel heeft vorige week op de herfst-editie van zijn Developers Forum (IDF) zijn toekomstplannen uiteengezet voor processoren met dubbele kernen. Hiermee lijkt het concurrent AMD te volgen die al demonstraties geeft van zijn Opteron-processoren met dubbele kern.

  
Intel-president Paul Otellini benadrukt dat Itanium-processoren voor krachtige systemen een strategische markt is voor de chipproducent.
De Pentium-producent lanceert komend jaar processoren met dubbele kern voor desktopcomputers, servers en laptops. Intel baseert zijn dubbele kern op - en combineert het met - zijn Hyperthreading-technologie, die een processor in staat stelt zich naar de software toe voor te doen als twee stuks.

Versneld

De omslag naar dubbele kern-processoren wordt versneld doorgevoerd; Intel schrapte onlangs een geplande snellere uitvoering van de reguliere Pentium 4 (met één kern). Concurrent AMD heeft al Opteron-processoren met dubbele kern gedemonstreerd en lijkt die eerder uit te brengen dan Intels Xeon-weerwoord. Op IDF toonde Intel geen Xeon met dubbele kern. President Paul Otellini ontkent echter dat zijn bedrijf achterloopt. "Dit is een belangrijke verandering in de computerwereld en dat moeten we niet beschouwen als een race", zei de topman vorige week op IDF.
"Wij wijden onze toekomstige productontwikkeling geheel aan multikern-ontwerpen." De Pentium 4 krijgt begin komend jaar als eerste Intel-chip een dubbele kern. Otellini voorspelt dat in 2006 ongeveer de helft van Intels leveringen zal bestaan uit processoren met dubbele kern. Voor desktopchips is dat 40 procent, voor laptopprocessoren 70 procent en voor serverchips 85 procent, aldus de topman. Daarna zullen alle producten twee of meer kernen hebben. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.