AS/400 nu geschikt voor elektronische handel

IBM kijkt met nieuwe 'e-serie' al naar volgende eeuw

Dit artikel delen:

IBM richt zich met een nieuwe AS/400-lijn op elektronische handelsdiensten via Internet en intranet. Hierdoor verwacht het concern met het platform ook na 2000 op de landkaart te staan.

De zogeheten IBM AS/400e-serie biedt gebruikers een geïntegreerde omgeving waarmee zakelijke transacties afgehandeld kunnen worden. De nieuwe generatie servers kent een vernieuwd besturingssysteem (OS/400 versie 4, release 1) en is uitgebreid met netwerkgerichte functionaliteit en hulpmiddelen voor het ontwikkelen van Internet- en intranettoepassingen. Verder maken alle nieuwe modellen gebruik van het rekenvermogen van high-end 8 en 12-way microprocessoren en ondersteunen ze 100 MB high speed Ethernet Lan. IBM heeft voorts de geheugencapaciteit uitgebreid van 4 GB tot 20 GB en de schijfruimte verdubbeld tot 996 GB. Door deze schaalvergroting zijn de AS/400e-machines volgens het bedrijf geschikt voor handelsactiviteiten op het Net.

Bang

Frank Soltis, de AS/400-architect van IBM, gelooft heilig in de mogelijkheden van Internet en het succes van 'zijn' machines. "Ik ben van nature optimistisch gestemd. Ik geloof dat er voor het bandbreedte-probleem, waar men vaak op wijst, heus een technologische oplossing wordt gevonden. Belangrijker voor het wereldwijd slagen van 'e-commerce' is dat het voor gebruikers betaalbaar en makkelijk in gebruik is en dat ze zich geen zorgen over de beveiliging hoeven te maken. Wat dat laatste punt betreft, daar doen vooral Europeanen nog moeilijk over. De meesten zijn bang de controle te verliezen als ze op een webpagina hun creditcard-nummer invoeren. Dit, terwijl ze bijvoorbeeld in een restaurant bij het afrekenen rustig hun kaart afgeven om deze vervolgens minutenlang kwijt te zijn. Daar hebben ze vreemdgenoeg wel vertrouwen in."
Soltis verwacht dat drie grote platformen na 2000 de dienst uitmaken, te weten Windows NT, Unix en AS/400. "Andere omgevingen zullen dan nog voorkomen, maar de belangrijkste activiteiten, zoals e-business, gaan via die drie."

Integratie

De AS/400-lijn voor e-commerce kent een geïntegreerde opzet. "Dit houdt in," zegt Soltis, "dat de gebruiker geen aparte software hoeft aan te schaffen om een begin te maken met zijn elektronische dienstverlening." Zo is het besturingssysteem uitgerust met beveiligingsvoorzieningen - encryptie en verificatie - en zijn er faciliteiten opgenomen waarmee een intranet gebouwd kan worden. Ook staan de gebruikers hulpmiddelen ter beschikking waarmee ze applicaties voor het Web kunnen vormgeven. Verder is het besturingssysteem samengevoegd met applicatietools van Lotus, Showcase en Magic. Op basis hiervan kunnen netwerkgerichte AS/400-applicaties worden ontwikkeld. Overigens hoeven klanten, die reeds een AS/400-machine met een risc-processor bezitten, geen nieuwe hardware aan te schaffen. Soltis: "Wij kunnen hun servers met extra functionaliteit opwaarderen tot de AS/400e-categorie", aldus Soltis.
IBM zal ook servers leveren waarop reeds de door de klanten gewenste extra software is geïnstalleerd. Hierdoor wordt de inzetbaarheid van de machine versneld. Op dit moment geldt deze dienstverlening alleen voor enterprise resource planning-pakketten. Volgens Soltis staan er nog andere plannen op stapel. "Wij willen ondermeer een Java-compiler voor AS/400 lanceren en het softwarepakket Lotus Domino implementeren."
Verder streeft IBM naar een betere integratie tussen NT en AS/400. Het idee is om NT op een zogeheten integrated PC server neer te zetten. Hierdoor kunnen NT-applicaties direct worden gekoppeld aan een AS/400-database. Nu gebeurt dat via SQL met een aan AS/400 gekoppelde separate NT-server. Dat is dan niet meer nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.