Machtsconcentraties in Koreaanse chip-industrie

De Zuid-Koreaanse chipproducenten Hyundai en LG Semicon gaan fuseren. De overlappende divisies en dochterondernemingen worden daarbij gereorganiseerd.

De fusie van deze twee firma's resulteert in een fabrikant van geheugenchips die met een totaal marktaandeel van 17 procent in één keer de tweede plek in de wereld verovert. Samsung, ook een Zuid-Koreaanse firma, is met een aandeel van 19 procent de marktleider.
Het samengaan van Hyundai en LG Semicon was vorige week één van de punten in een reeks aankondigingen door Zuid-Koreaanse IT-bedrijven. De vijf grootste firma's van dat land, Hyundai, LG Semicon, Daewoo, Hanjoong en Hanjin, voegen zeventien van hun afdelingen en dochters samen. Dit moet hun uitpuilende voorraden indammen en toekomstige overproductie voorkomen. "Deze overeenkomsten verlichten de druk die wordt veroorzaakt door overtollige en overlappende investeringen", verklaarde vice-voorzitter Sohn Byung-doo van de Federation of Korean Industries. Deze lobbygroep van grote bedrijven zegt dat deze nationale herstructurering in de toekomst nog verder wordt doorgevoerd. Byung-doo meent dat dit het internationale vertrouwen in de Zuid-Koreaanse economie zal herstellen.

Overheidssturing

Analisten vielen over de sterke overheidsinvloed achter deze bedrijfshandelingen. Zij vrezen dat de overeenkomsten door deze sturing een kort leven tegemoet zien. "Door de huidige dip in de markt zijn de firma's gedwongen samen te werken met de overheid", zegt onderzoeker Yoo Seong-min van het Korea Development Institute, dat overigens door de regering wordt gefinancierd. "Deze fusie-overeenkomsten kunnen uiteenvallen zodra de economie zich weer herstelt."  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker