DVD-Rom niet bedreigd door geruzie

De strijd die het DVD-forum in twee kampen verdeelt, zal geen invloed hebben op de niet-herschrijfbare versie, DVD-Rom. De standaard voor deze variant ligt vast en wordt nu al toegepast door diverse computerfabrikanten. Voor het DVD-opslagmedium, dat nog zeker twee jaar op zich laat wachten, bestaan er momenteel drie alternatieven.

"Het gaat allemaal om de royalty's", meent John Monti, directeur bij Chromatic Research, een fabrikant van grafische chips voor video-DVD's. Op het spel staat een wereldmarkt die groter kan zijn dan de huidige sectoren voor CD, CD-Rom en video tezamen. Verwacht wordt dat DVD, zowel de Rom- als de Ram-versie, deze media zal vervangen.

Overwicht

Vandaar de onenigheid binnen en buiten het DVD-forum. De bedoeling was juist dat deze groep internationale bedrijven één universele standaard voor Digital Versatile Disks zou ontwikkelen.
Dit doel lijkt voor de herschrijfbare variant niet meer haalbaar nu de diverse leden het niet eens kunnen worden. Het voornaamste probleem is dat geen van de strijdende partijen een duidelijk overwicht heeft.
De tegenstanders zoeken dus steun en versterking. Zo onthulde Toshiba onlangs dat het DVD-forum de Japanse hardwarefabrikant Nec een lidmaatschap heeft aangeboden. Dit bedrijf werkt, net zoals Sony, Philips en Hewlett-Packard, aan een eigen DVD-formaat. Necs alternatief, genaamd Multimedia Video Format (MMVF), kan 5,3 Gb aan data per zijde opslaan. JB
 
Steun voor nieuwe DVD-standaard
Terwijl Toshiba de eerste DVD-Ram recorders met een opslagdichtheid van 2,6 Gbyte introduceerde, verklaarden Yamaha, Ricoh en Mitsubishi Chemical hun voorkeur voor de nieuwe standaard van Philips, Sony en Hewlett-Packard. Dit drietal steunt het nieuw voorgestelde formaat met een capaciteit van 3 Gbyte.
Ricoh, Yamaha en Mitsubishi hielpen Philips en Sony met de ontwikkeling van de CD-rewritable, die later DVD-Ram ging heten. Toshiba verwacht in het eerste jaar 200.000 DVD-drives te verkopen. De eerste maten zijn ruim 4 cm hoog, maar er komt ook een model van 17 mm dat in notebooks past. In 1999 wil Toshiba de volgende stap in de standaardisatie van DVD zetten met de introductie van een 4,7 Gbyte DVD-Ramstation.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.