Sun Ray 1 blaast NC-concept nieuw leven in

Andere thin-clientarchitectuur moet soelaas bieden

Sun Ray 1 is een hernieuwde poging van Sun Microsystems om het sukkelende netwerkcomputer-concept nieuw leven in te blazen. Geen netwerk-PC zoals het eerder met beperkt succes op de markt bracht, maar een volledig nieuwe thin-clientarchitectuur: een werkplek onafhankelijke 'informatiebroodrooster' waarbij gebruikers middels een chipkaart op aangesloten worden.

Geen lokale code, configuratie, diskettes of desktopbeheer. Met de nieuwe Sun Ray wordt gegevensverwerking even makkelijk als het gebruik van een telefoon", pretendeert Sun Microsystems. Wie wil bellen, hoeft zich geen zorgen te maken over beheer, beveiliging of doorschakelingen: dat zit allemaal in de centrale server. En zo is het ook bij deze nieuwe thin client. De gebruiker hoeft enkel de Smartcard, een soort chipkaart, in het apparaat te doen. Hij voert zijn creditkaartnummer in dat correspondeert met zijn naam op de server. De Smartcard meldt zichzelf vervolgens automatisch aan, stelt zich in en is klaar om te werken: plug-and-work. Alles draait op de server, niet op de desktop.

Smartcard

De Sun Ray hoeft dan ook niet aangepast te worden aan bestaande applicaties, hoeft nooit opgewaardeerd te worden en is niet gebonden aan gebruik op één bepaalde plek. Met de Smartcard, die ook het geheugen bevat, kan men elke applicatie vanaf elke willekeurige plek onder precies dezelfde omstandigheden gebruiken. De werknemer die op de vierde verdieping werkt en zijn baas op de 26e een presentatie wil laten zien, haalt zijn Smartcard uit zijn eigen apparaat en stopt hem in die van zijn chef: de sessie kan beginnen, precies daar waar hij hem op zijn eigen werkplek had beëindigd.
Sun noemt dat Hot Desk-technologie. "Uniek", zegt Suns Aad Dekker, over deze flexibiliteit. "Hier gaat de wereld naartoe." Als voordelen noemt hij naast de flexibiliteit de eenvoud van het toestel, de eenvoud, de lage temperatuur, en de kostenbesparing. "Bovendien hoef je je nu niet meer te bekommeren om de desktop administratie, wat nu voor veel organisaties een groot probleem is." Daarnaast is de Hot Desk-technologie, naar Suns zeggen, volledig compatibel. Wie ook een Microsoft-applicatie heeft, kan probleemloos knippen in de tekst en die in de Sun Ray-desktopomgeving plakken.
Sun geeft vijf jaar garantie op de machine. Eenvoudig omdat hij geen besturingssysteem, harde schijf of processor bevat. Er is dus 'niets' dat kan verouderen. Met deze nieuwe computer stapt het bedrijf af van eerdere thin client-architecturen.

Lege desktop

"Dit product is echt 'des Suns'", meent Marcel Warmerdam, operational manager van IDC. "Mooie, lege desktop zonder enige software erin. Alles op de server. In principe is er volgens mij wel markt voor. Dan moet je denken aan grote bedrijven en organisaties waarin met name het beheer een belangrijke kostenpost is. Daar kun je met dit apparaat behoorlijk op winnen. Per jaar schijnt een PC duizenden gulden te kosten, de aanschafkosten vormen daarvan maar een klein deel. Daarom is het belangrijk om het desktopbeheer goed aan te pakken en in Suns filosofie betekent dat eigenlijk niks op de desktop. Het is een beetje een terminal van vroeger, maar dan niet meer in een gesloten omgeving. Het is een nieuwe vorm, maar het concept erachter is niet nieuw."
Warmerdam toont zich verder optimistisch over de ontwikkeling in de toekomst van deze apparatuur. "Vergelijk de slimme telefoons. De architectuur is naar mijn mening dus een hele goeie. Ik ben wel blij dat Sun nu eindelijk met zoiets komt: wat hun ijzerwinkel betreft zijn ze nu tenminste ietsje verder. Er zijn in elk geval genoeg potentiële klanten voor dit soort apparatuur."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-17T00:00:00.000Z Jesse Budding
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.