Packard Bell past beleid aan

Computerfabrikant Packard Bell gaat een hernieuwde poging doen het zeer lage marktaandeel in Nederland op te vijzelen.

Een slecht verlopen eerste halfjaar heeft de stoot gegeven tot veranderingen. Nadat eerder dit jaar directeur Korstiaan van Kleef het veld moest ruimen, is nu ook de distributie aangepast. De verkoop via de Makro's is gestopt. De service is verbeterd, terwijl ook het productassortiment werd opgewaardeerd. De strategie om met laaggeprijsde PC's de consumentenmarkt te veroveren is namelijk volledig mislukt. De koopjesjagers prefereerden andere merken.
Ondanks de volledige oriëntatie van de Nederlandse organisatie op de verkoop van thuiscomputers waren de resultaten over het eerste halfjaar zeer magertjes. Op de consumentenmarkt kwam Packard Bell niet verder dan een aandeel van 3,4 procent.
Daarmee raakte men ver achter bij Commodore (18,1 procent), IBM (11,7 procent), Vobis (9,9 procent), Compaq (8,8 procent), Laser (8,5 procent) en Dynabyte (4,7 procent). Vergeleken met andere Europese landen is het marktaandeel van Packard Bell hier aanzienlijk lager. Op gebied van thuiscomputers was de Amerikaanse fabrikant vorig jaar in Europa zelfs marktleider; met een aandeel van 9,7 procent liep het voor op Compaq en Vobis. Volgens Dataquest stegen de verkopen van Packard Bell in het tweede kwartaal met 45 procent, goed voor een eerste plaats in Europa.

Weidewinkels

De verschillen laten zich grotendeels verklaren door de wijze van distributie. In landen als Frankrijk verkoopt Packard Bell veel PC's via weilandwinkels en warenhuisketens zoals Carrefour. In Nederland deed men veel zaken met de Makro, maar dat was op zijn zachtst gezegd geen succes. Dit contract is dan ook opgezegd. Packard Bell is nu aangewezen op de verkoop via Dixons, Correct, Dunnet, Dynabyte, Office Center en Computer Company. Daarnaast hoopt men het publiek dat voor het eerst een PC gaat kopen, te bereiken via ketens als Megapool, Expert, Horn, Radio Modern en It's. Geprobeerd wordt ook bij de betere computerwinkels voet aan de grond te krijgen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-12T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.