Packard Bell werkt hard aan reputatie

Fabricage gecentraliseerd in Frankrijk

AMSTERDAM - Integratie van Zenith Data en de PC-activiteiten van het Japanse Nec worden bij Packard Bell eindelijk zichtbaar. Gecentraliseerde assemblage in het Franse Angers moet de produktiekosten drukken. Een nieuw service- en ondersteuningscentrum op het Europese hoofdkwartier in Wijchen moet de slechte reputatie op het gebied van service verbeteren.

De enige manier om te overleven in de moordende PC-handel is groot worden. Packard Bell legt in het streven naar meer marktaandeel in 1996 een welhaast neurotische haast aan de dag. Na de overname in februari van het al jaren verliesgevende Zenith Data Systems, de PC-tak van het Franse Bull, nam de Amerikaanse PC-gigant afgelopen juni alle PC-activiteiten van Nec buiten China en Japen over.
Packard Bell blijft de computers van Zenith en Nec onder hun eigen namen verkopen, maar produceert alles in het Franse Angers. Daar worden de machines op zes geautomatiseerde produktielijnen op basis van Intel-moederborden in elkaar gezet. Vier lijnen voor bureaucomputers hebben een totale capaciteit van 50.000 tot 150.000 PC's per maand. Twee andere lijnen zijn voor notebookcomputers (20.000 tot 50.000 per maand) en servers op klantspecificatie.

Concurrentie

Volgens cijfers van Dataquest bezet Packard Bell met een marktaandeel van 5,3 procent een vierde plaats op de wereldranglijst voor personal computers na Compaq, IBM en Apple. In Nederland komt het bedrijf op de vijfde plaats met een marktaandeel van 6 procent. Country manager Benelux Korstiaan van Kleef III vindt de concurrentie in Nederland straffer dan elders in Europa. Veel fabrikanten proberen hier nieuwe produkten uit. "En mislukt het elders, dan wordt het hier gedumpt."
Packard Bell verwierf een miljardenmarkt door via de detailhandel thuis-PC's te verkopen. Het groeide daarmee van een omzet van 54 miljoen dollar in 1987 tot 4,5 miljard vorig jaar. "Verkoop via de detailhandel is eigenlijk het enige segment dat groeit", aldus Van Kleef. "We zitten dus in een succesvolle markt." Maar het bedrijf verwierf de laatste jaren de reputatie klant-onvriendelijk te zijn. Daarvan getuigen de discussiegroepen 'Sad stories from Packard Bell' en verwijzingen als 'Packard Hell' op de webpagina 'Intel Secrets'.
Analisten wijzen erop dat huis-tuin-en-keuken gebruikers zich bij klachten wel twee keer zullen bedenken voor ze een tweede PC van dezelfde fabrikant zullen aanschaffen. Vandaar de investering van 10 miljoen gulden in een nieuw service-centrum met 175 medewerkers. Dit centrum in het Europese hoofdkwartier Wijchen werd eind augustus geopend. Klanten kunnen er gratis telefonische ondersteuning krijgen. Van Kleef realiseert zich het belang van goede service maar al te goed. "Een goedkope PC zonder service is altijd een dure PC."

Breekijzer

Nadat het Japanse Nec een belang van 170 miljoen dollar in Packard Bell had genomen stak het begin dit jaar opnieuw 283 miljoen in de PC-gigant. Nec ziet het Amerikaanse bedrijf als een breekijzer om door te dringen in Europa en de VS. Behalve deze financiële injectie droeg Nec zo'n 300 miljoen dollar aan goederen over aan Packard Bell, waaronder de fabriek voor notebooks in Fife, Washington. Officieel kreeg Nec met al die ondersteuning niet meer zeggenschap dan de 20 procent die het al had, net zoals het Franse Bull. Packard Bells topman Beny Alagem heeft echter al aangekondigd dat hij binnen twee jaar naar een beursnotitie streeft en dat Nec daarbij 40 procent van de aandelen zou krijgen. Terwijl de Amerikaanse pers erover speculeert wanneer Nec de winkel bij Packard Bell zal overnemen, vraagt de Japanse krant Nikkei Weekly zich af of Nec het zoveelste Japanse bedrijf is dat op een slecht Amerikaans paard wedt. Want Packard Bell mag vorig jaar voor 4,5 miljard dollar hebben omgezet, analisten wijzen erop dat de besloten firma behoorlijke verliezen heeft geleden. Eind vorig jaar verscheen het bericht dat Intel een gedeelte van een tegoed van 470 miljoen dollar 'van een grote PC-fabrikant' had omgezet in een lening. Intel wilde geen namen noemen, maar alle vingers wezen richting Packard Bell, dat al zijn moederborden uit Santa Clara haalt. RR

PC met veertien extra knoppen

Nadat de Nec-divisie van Packard Bell eind juli al zijn eerste desktop-PC's introduceerde was het nu de beurt aan Packard Bell zelf. De PC's krijgen veertien knoppen extra waarmee in één druk de functies Internet, antwoordapparaat, CD-speler, radio, etcetera kunnen worden geactiveerd. Voor 170 gulden is een extra kastje aan te schaffen waarmee via de kabel ontvangen Pal- en Secam-tv-signalen op het hele scherm in beeld kunnen worden gebracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-13T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.